Службите законно вече ще следят и в Интернет

МВР, ДАНС и специалните служби от понеделник вече имат законен достъп до данните ни в Интернет и ще могат да следят с кого общуваме. Целта е да бъдат предотвратявани и разкривани тежки престъпления и компютърно пиратство, за които се полага затвор над 5 години.

Според последните поправки в Закона за електронните съобщения, приети през февруари, интернет доставчиците и мобилните оператори ще трябва да предоставят данните само след съдебно разрешение. То пък ще се издава от председателите на районните съдилища или от упълномощени магистрати.

Ако обаче искането за информация от интернет не е достатъчно добре мотивирано, магистратите могат да откажат разрешение за следене. Съдържанието на електронните ни съобщения няма да се разкрива. Няма да бъдем следени, при ползването на мобилните си телефони. При нужда обаче ще може да се установи с кого и кога сме говорили.

Интернет доставчиците и мобилните оператори трябва да предоставят данните в срок до 72 часа след разрешението. Те са длъжни да пазят сведенията за трафика за период от 1 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България