"Служебната" ревизия в МО: Храна, напитки, сим карти...

За всичко е виновен Ненчев, чиновниците са били в стрес

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Така наречената ревизия във военното министерство все повече добива характеристиките на фарс, като освен това едва ли някога ще стане публична. Без да представи конкретни договори, които могат да бъдат публично проверени, служебният военен министър Стефан Янев обяви гръмко за нередности като неизгодна поръчка за доставка на електричество, платено социологическо проучване, което така и не е било представено, сделка за храна и напитки без да е проведена обществена поръчка и други.

Той хвърли цялата вина за затрудненото състояние на сектора върху неефективното и некомпетентно управление на предишното политическо ръководство на ведомството, като оправда чиновниците в министерството, които по думите му били поставени в стрес и управленски вакуум.

"Повечето от констатираните нередности, поне моето впечатление е такова, са в резултат на неефективно управление и липсата на достатъчно компетентност и експертиза в предишното политическо ръководство", заяви Янев. 

Проблемите на Министерството на отбраната с обществените поръчки са добре известни от месеци. Ведомството само прекрати серия поръчки заради установени нередности, а преди това те бяха обект на проверка и от прокуратурата.

В рамките на "служебната" проверка обаче липсва каквато и да е информация за някои от договорите, които привлякоха най-силно общественото внимание.

За какво става въпрос в ревизията?

Първоначално Янев анонсира проверката в МО с новината, че е предал на прокуратурата доклад с над 100 поръчки. Днес обаче разясни, че всъщност това е броят на всички проверени процедури.

"Никога не е имало 100 поръчки на прокурор. Но числата в случая не са важни, важно е какво се случва фактологически - че по девет от тези процедури е установено наличие на индикатори, с които се занимава прокуратурата. Когато те се произнесат и кажат има ли такива нарушения или няма, образуват ли дело по някои от тях или не, тогава вече разговорът е съвсем друг", коментира министър Янев.

Така от обясненията му стана ясно, че от всички проверени поръчки реализираните са 82. В 45 от тях са засечени някакви нарушения, като при 9 са засечени въпросните "индикатори, с които се занимава прокуратурата". Останалите са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция.

"Ние на този етап не можем да кажем и по никакъв начин не сме искали да правим такова внушение, което би било съвсем неоснователно", каза Янев.

Въпреки това той представи някои от най-“фрапантните“ нарушения с уточнение, че няма да изнася конкретните данни, тъй като прокуратурата работи и има опасност да излезе класифицирана информация.

Така на практика не може да се провери до колко сериозни са установените нарушения, а и дали въобще има нарушения. Към момента ведомството няма и анализ на каква сума възлизат щетите.

Сим карти, храна и напитки, социологически проучвания...

Сред най-сериозните нарушения са закупуването на храна и напитки без да е проведена поръчка. Служебният министър не уточни за коя конкретна структура става въпрос, но отбеляза, че поръчката за "няколко милиона“.

Установени са и неизгодни договори за доставка на сим карти и електрическа енергия. Министърът уточни само, че са били плащани повече сим карти отколкото са служителите в дадената структура.

Засечен е и договор с частна социологическа агенция за установяване на обществените нагласи към армията, чието проучване според министъра така и не било представено.

Не са изпълнени напълно и договори за покупка на гуми и акумулатори, като министерството не е предприело необходимите действия.

Друг от представените договори пък е с частна фирма за консултантска услуги за подбор на човешки ресурси. Проблемът тук бил, че било предложено закриване на офиса на началника на отбраната, което явно Янев не одобрява.

Нищо ново

Проверката на Янев не прави изключение от обичайната практика в МО всеки министър да стартира мандата си с „изобличаващи“ разкрития за предшествениците си, които впоследствие постъпват в прокуратурата. Тези събития обикновено са съпроводени с огромен медиен интерес и се превръщат във водещи новини.

По-късно обаче всичко потъва и след няколко месеца се забравя. Прокуратурата така и не успя да повдигне обосновано обвинение срещу който и да е политик или висш служител в МО, въпреки многогодишните съмнения за злоупотреби с десетки милиони.

Сега Ненчев се превърна в основна мишена на прокуратурата, която веднага след оставката на кабинета му повдигна две обвинения – заради поръчка за шиенето на униформи и отказа му да продължи поддръжката на старите съветски машини МиГ 29 в Русия.

Бившият военен министър обаче определя обвиненията като абсурдни.

Подобен сценарий се разигра и с ексвоенния министър Николай Цонев. Той дори бе обявен от прокуратурата за "абсолютен престъпник", а впоследствие бе оправдан по всички дела срещу него.

Споделяне

Още от България