Реформаторите призоваха

Служебният кабинет да ревизира решенията в енергетиката

Поискаха и наказателно преследване за действията по "Южен поток" след спирането му от премиера

Служебният кабинет да ревизира решенията в енергетиката

Ревизия на решенията в енергетиката, взети от министри и различни ведомства при управлението на правителството на Пламен Орешарски, трябва да е сред първите задачи, които президентът да постави при назначаването на служебния кабинет след оставката на сегашното. Това се посочва в позиция на Реформаторския блок, разпратена до медиите в сряда.

Предишния ден стана ясно, че "Българският енергиен холдинг"(БЕХ) е трябвало да даде съгласието си за подписването на договора за заема от руската "Газпром" в размер на 620 млн. евро за финансирането на българското участие в строежа на газопровода "Южен поток" на българска територия. В крайна сметка, след като информацията изтече в медиите, съветът на директорите на БЕХ отложи решението, което щеше да е в пълно противоречие на поисканото от Европейската комисия от България пълно спиране на всички дейности по реализацията на проекта, докато той не бъде приведен в съответствие с изисквания на европейското законодателство.

Работата по "Южен поток" продължава и въпреки разпореденото от премиера Пламен Орешарски замразяване на всякакви дейности до съгласуването на бъдещето на газопровода в Брюксел. Действията на БЕХ бяха остро осъдени във вторник вечерта и от президента Росев Плевнелиев.

В началото на седмицата бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който в момента е член на Гражданския съвет на Реформаторите, съобщи на пресконференция, че правителството се готви да направи проекта "Южен поток" необратим с издаването на държавна гаранция за 100 млн. евро за започване на строежа. За финансовата гаранция е сондирана Българската банка за развитие, която пък се готвела да я застрахова в в Агенцията за експортно застраховане. Двете институции по-късно отрекоха да за извършили тези дейности, но стана ясно, че подобни разговори наистина са били водени.

Сега от Реформаторския блок директно поискаха висши държавни чиновници да бъдат преследвани с цялата строгост на закона заради корупционни действия по "Южен поток".

"Реформаторският блок положи огромни усилия истината за корупционната схема "Южен поток" да излезе наяве. Скандалните разкрития включват и изписани в Кремъл законодателни промени в полза на замисления в ущърб на българската държава проект. В резултат и под натиск на ЕК, мин.-председателят бе принуден да разпореди замразяването на проекта до получаване одобрение от ЕК. Въпреки това в последните часове преди оставка на правителството министри и техните ведомства се опитват да подпишат огромни заеми, които необратимо ще задължат държавния енергиен холдинг и българската държава. Те отчаяно се опитват да заложат активите на държавата за финансиране на тази корпоративна схема. Това са действия в нарушения на закона, които изискват наказателно преследване", пише в позицията на Реформаторите..

Блокът допълва, че ще на прави всичко възможно на виновните за тази безпрецедентна измама лица да бъде потърсена наказателна отговорност.

Още от България

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?