Реформаторите призоваха

Служебният кабинет да ревизира решенията в енергетиката

Поискаха и наказателно преследване за действията по "Южен поток" след спирането му от премиера

Служебният кабинет да ревизира решенията в енергетиката

Ревизия на решенията в енергетиката, взети от министри и различни ведомства при управлението на правителството на Пламен Орешарски, трябва да е сред първите задачи, които президентът да постави при назначаването на служебния кабинет след оставката на сегашното. Това се посочва в позиция на Реформаторския блок, разпратена до медиите в сряда.

Предишния ден стана ясно, че "Българският енергиен холдинг"(БЕХ) е трябвало да даде съгласието си за подписването на договора за заема от руската "Газпром" в размер на 620 млн. евро за финансирането на българското участие в строежа на газопровода "Южен поток" на българска територия. В крайна сметка, след като информацията изтече в медиите, съветът на директорите на БЕХ отложи решението, което щеше да е в пълно противоречие на поисканото от Европейската комисия от България пълно спиране на всички дейности по реализацията на проекта, докато той не бъде приведен в съответствие с изисквания на европейското законодателство.

Работата по "Южен поток" продължава и въпреки разпореденото от премиера Пламен Орешарски замразяване на всякакви дейности до съгласуването на бъдещето на газопровода в Брюксел. Действията на БЕХ бяха остро осъдени във вторник вечерта и от президента Росев Плевнелиев.

В началото на седмицата бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който в момента е член на Гражданския съвет на Реформаторите, съобщи на пресконференция, че правителството се готви да направи проекта "Южен поток" необратим с издаването на държавна гаранция за 100 млн. евро за започване на строежа. За финансовата гаранция е сондирана Българската банка за развитие, която пък се готвела да я застрахова в в Агенцията за експортно застраховане. Двете институции по-късно отрекоха да за извършили тези дейности, но стана ясно, че подобни разговори наистина са били водени.

Сега от Реформаторския блок директно поискаха висши държавни чиновници да бъдат преследвани с цялата строгост на закона заради корупционни действия по "Южен поток".

"Реформаторският блок положи огромни усилия истината за корупционната схема "Южен поток" да излезе наяве. Скандалните разкрития включват и изписани в Кремъл законодателни промени в полза на замисления в ущърб на българската държава проект. В резултат и под натиск на ЕК, мин.-председателят бе принуден да разпореди замразяването на проекта до получаване одобрение от ЕК. Въпреки това в последните часове преди оставка на правителството министри и техните ведомства се опитват да подпишат огромни заеми, които необратимо ще задължат държавния енергиен холдинг и българската държава. Те отчаяно се опитват да заложат активите на държавата за финансиране на тази корпоративна схема. Това са действия в нарушения на закона, които изискват наказателно преследване", пише в позицията на Реформаторите..

Блокът допълва, че ще на прави всичко възможно на виновните за тази безпрецедентна измама лица да бъде потърсена наказателна отговорност.

Споделяне

Още от България