Служебният кабинет готви 10% свиване на парите за заплати в министерствата

Допълнителни средства за строителния бранш не се предвиждат

Асен Василев, Снимка: БГНЕС

Служебният министър на финансите Асен Василев е възложил на министерствата да се готвят за Бюджет 2022 г. при задание за 10% свиване на разходите за персонал и издръжка. Това заяви самият той по време на изслушване за актуализацията на Бюджет 2021.

Василев уточни, че служебното правителство не може да провежда дългосрочни политики, но е длъжно по закон да движи бюджетната процедура за 2022 г. Кабинетът все още не е одобрил средносрочна бюджетна прогноза, без която не може да се състави следващия бюджет.

Василев не влезе в повече детайли как точно ще се реализира подобно мащабно свиване на административни разходи, особено в бюджетни системи, като МВР например, в които бюджетът отива предимно за заплати.

Досега ГЕРБ провеждаше коренно различна политика – към увеличение на разходите за заплати в бюджетния сектор с цел това да повлияе и на доходите в частните предприятия. Така, по последни данни на НСИ средната заплата в страната се е увеличила с 14.1% на годишна база към второто тримесечие на 2021 г., достигайки 1525 лв. В публичния сектор ръстът е 19.5%, а в частния – 12.3%.

Асен Василев каза още, че в актуализацията на бюджета не са заложени исканите от строителния бранш и министър Виолета Комитова 1.5 млрд. лв. за разплащания по договори. Финансовият министър твърди, че от тази сума 500 млн. лв. вече са фактурирани, но срещу тях не стоят пари в бюджета.

Разплащанията ще бъдат заложени едва в бюджета за 2022 г.

Министър Василев отново защити актуализацията на бюджета, но ГЕРБ и ДПС го разкритикуваха, че залага увеличение на резерва за непредвидени и неотложни разходи с 1.2 млрд. лв., което според тях е "празен чек". Асен Василев обаче отвърна, че гласуването на подобни огромни неразписани резерви е практика от правителствата на ГЕРБ.

Депутатите се разбраха да гласуват на първо четене в комисия актуализацията на бюджета във вторник, а в пленарна зала – към края на следващата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес