Служебният кабинет идва с нови приоритети и трима вицепремиери

Фокусът е върху икономиката, социалната политика, еврофондовете

Росен Плевнелиев, Сн: БГНЕС

След като и ДПС върна мандата за съставяне на правителство, президентът Росен Плевнелиев съобщи във вторник, че най-рано на 13 март ще назначи служебен кабинет, чиито приоритети ще са различни от тези на сегашното управление.

 

Той не спомена конкретни имена за служебното правителство, което ще управлява до предсрочните избори на 12 май, но посочи, че структурата му ще е различна и ще има трима вицепремиери – икономически, социален и по еврофондовете.

 

Независимо от натиска на протестиращите за програмно правителство и куп генерални промени в изборните закони и политическата система, президентът изтъкна, че "когато няма политическо доверие, по-добре е да се правят законите от ново Народно събрание, което да бъде плод на честни и почтени избори".

 

Президентът даде да се разбере, че възлага на служебното правителство ключова мисия – да зададе "посоката и правилните решения", които да бъдат реализирани от следващия парламент.

 

Приоритет ще е икономическото развитие, а не "не"-то на финансовия министър

 

"Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер. Министърът на финансите по презумпция казва "не", същевременно над него трябва да има вицепремиер, който да работи за развитие, да работи за "да". Вярвам, че трябва да има зам.-министър-председател, който да бъде икономически компетентен, който да задава посоката на развитието, и финансовият министър да си върши работата, така че да държи финансовата дисциплина", каза президентът.

 

Другият вицепремиер ще е социалният министър като символ на социално отговорната държава. В служебното правителство обаче няма да има силов вицепремиер, какъвто бе Цветан Цветанов в кабинета "Борисов".

 

"Вярвам, че в областта на силовите ведомства и в областта на всичко, свързано с отбрана, сигурност, правосъдие, ще зададем посоката на най-големия приоритет за нас – това ще бъде другият вицепремиер, няма да бъде силовият министър, а ще бъде този, който да бъде символ отново на развитие в областта на социалната политика, труда и отношението към тази най-важна тема за българите – социално-отговорната държава. Министърът на труда и социалната политика трябва да бъде вицепремиер, за да можем да зададем посоката на нивото вицепремиери, посоката на приоритетите и посоката на развитието – социална политика, политика за доходи, политика за заетост и работни места и от другата страна – вързано към икономиката, която трябва да генерира тези работни места", посочи държавният глава.

 

Третият вицепремиер ще е за еврофондовете, за да има силата и възможността не просто да се обяснява и координира, а да управлява и да изисква, допълни той.

 

Досегашните двама вицепремиери бяха вътрешният министър Цветан Цветанов, отговарящ за силовия сектор и финансовият министър Симеон Дянков – за всичко останало.

 

Конституционната процедура по съставяне на правителство в рамките на този парламент приключи на 5 март, когато ДПС получи и върна последния проувателен мандат, както направиха преди това ГЕРБ и БСП.

 

Най-ранната възможна дата за избори е 12 май, потвърди Плевнелелив и уточни, че служебният кабинет ще бъде назначен най-рано на 13 март, за да бъде спазен предвиденият в Конституцията максимален срок от 2 месеца между датата на разпускане на НС и датата на изборите.

 

Държаният глава припомни, че е искал да бъде излъчено правителство, което да работи с действащото 41-во Народно събрание, но парламентарно представените политически сили ясно са заявили, че това е невъзможно. След като лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че е готов да състави програмно правителство, Плевнелиев отново е провел разговори с представители на големите парламентарни групи, които обаче са отхвърлили каквато и да е възможност да подкрепят Костов.

 

"След всички тези кръгове на консултации Иван Костов поиска властта. Веднага, след което г-н Сидеров декларира, че ще излезе на въоръжена борба. Не ни трябва това в този момент на нестабилност на България", посочи Плевнелиев.

 

"Това не отговаря на истината и не прави чест на президента да изопачава фактите", заявиха от ДСБ по повод думите, че "Костов поиска властта". "Президентът беше призован да направи последно усилие да привлече подкрепата на ГЕРБ за програмно правителство с посочени от него експерти. Вместо това, допусна да се провали заедно с провала на ГЕРБ и наложи решение против волята на протестиращата българска общественост", заявяват от ДСБ.

 

Според ДСБ и "Единство" задачата на такова програмно правителство беше със закони "да защити интересите на потребителите и санкционира стойностно злоупотребата с монополното поражение, да избере нови състав на регулаторните и контролни органи без мандат с възможност да бъдат отзовавани, да направят възможните промени в Изборния кодекс, да изведе страната от политическата криза, да проведе честни избори, да запази финансовата и икономическа стабилност в условията на икономическа и социална криза".

 

Служебният кабинет ще зададе посоката и правилните решения на новото НС

 

Плевнелиев посочи, че не изключва и преди 13 март да обяви имената на някои от бъдещите министри в служебния кабинет.

 

"Служебното правителство трябва да работи компетентно... да гарантира нормалния и правен преход и...институционалната стабилност на държавата в този период. И това ще бъде направено. Търсим хора, които категорично могат да отговарят на тези елементарни изисквания", посочи Плевнелиев.

 

Той обясни, че служебното правителство ще зададе насоката за антимонополно законодателство, следващото Народно събрание ще приеме съответните закони, защото "това е много сериозна работа и тя не бива да се прави в последния момент и не бива да се прави извън европейските норми".

"Като президент заставам плътно зад исканията за либерализация. Това е мой приоритет от първия ден, сложен в моята програмна реч и на сайта", отбеляза Плевнелиев.

 

"Служебното правителство ще играе много важна роля, за да посочи посоката и да зададе правилните решения, които след това включително и със законодателна инициатива да се случат. Нека да спазваме основните принципи на демокрацията, а те казват, че когато няма политическо доверие, по-добре е да се правят законите от ново Народно събрание, което да бъде плод на честни и почтени избори", посочи Плевнелиев, след като само преди няколко дни поиска сегашният парламент да разшири значително законодателната си програма преди разпускането, като вземе мерки за повишаване на доходите и приеме пакета от закони за националната сигурност.

 

Търси се работеща формула за обществените съвети

 

Плевнелиев каза, че вече е изпратил на парламента и на Министерски съвет исканията на протестиращите, "които ни заливат отвсякъде" и те ще се отнесат максимално отговорно към тях. По тях ще работи и служебното правителство.

 

Независимо че свиканите от него консултации за формиране на Обществен съвет се провалиха безславно заради отпора и недоверието от страна на протестиращите и синдикатите, Плевнелиев повтори оптимистично, че обществени съвети ще има и към служебния премиер, и към всеки отделен министър. Те трябва да осигурят механизма, с който гражданското общество да участва и гласът на хората да бъде чут при вземането на решенията, каза Плевнелиев.

 

Той посочи два начина, по който исканията на протестиращите да бъдат чути и реализирани.

 

"Единият е чрез политически партии и платформи, а вторият е чрез отварянето на институциите директно за гражданските решения, инициативи и проблеми, което няма как да е по-добре от идеята да отворим и министър-председателя и всички министерства към гражданите, чрез обществени съвет към тях. Ако не искате да правите партии и участвате, заповядайте в обществените съвети, но елате с работещи решения, с прагматичен подход, а не с декларации и след това да напуснем. И ние сме отворени. 50 процента гражданска квота, няма проблем. За мен е важно другото, за мен е важен подходът. Елате с работещи решения. Нека да ги разделим на краткосрочни и дългосрочни, на изпълними и неизпълними. Аз съм готов и работя денонощно".

 

Плевнелиев посочи, че ще бъде намерена работеща формула при структурирането на тези съвети, като "предпоставка за това, разбира се, е добрият диалог и прагматичния подход".

 

"Апелирам за разум и конструктивен подход", призова Плевнелиев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?