Служебният кабинет идва с основна мисия да бори търговията с гласове

Ще има и ревизия на досегашното управление

Президентът Румен Радев и назначеният от него служебен премиер Огнян Герджиков обявиха за основна мисия на служебното правителство организирането на честни избори, осигуряването на стабилност и подготовката на българското ротационно председателство на ЕС. Държавният глава представи в петък служебните министри и ги призова към надпартийност, но им възложи да направят ревизия на управлението на Бойко Борисов и ако засекат нередности, да ги осветлят.

"Но нека е ясно, служебното правителство няма как да изпълни пълноценно служебните задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени", заяви Радев.

Той се ангажира следи отблизо за нулева толерантност на служебното правителство към случаите на корупция, за почтеност и прозрачност в работата му.

Конкретният ангажимент, поет от служебния премиер Огнян Герджиков, беше търговията с гласове да бъде "ако не пресечна, то поне редуцирана".

"През последните десетилетия сме свидетели на безобразия в изборния процес. Навремето се е търгувало с роби, сега - с гласове. Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде, ако не пресечена, то поне редуцирана", заяви той.

Проф. Греджиков, който е бивш председател на НС и депутат от царската партия НДСВ, даде да се разбере, че няма за цел реваншизъм спрямо досегашното управление. Обръщайки се към правителството в оставка, той увери, че служебният кабинет няма да отрича или руши техните постижения и че добрите неща ще бъдат надграждани, но и допуснатите грешки ще бъдат поправени.

Служебното правителство започва работа от петък и ще отговаря за управлението на страната до избирането на редовен кабинет. В него влизат предимно експерти от различен политически профил.

Основните задачи: Борба с изборните манипулации, председателството и стабилност

Придържайки се стриктно към предвидените в основния закон функции на служебния кабинет, Радев определи като основна негова задача "организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори". Той настоя да се предприемат всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации и действия.

Органите на изпълнителната власт, които имат отношение към изборите, са главният секретар на МС, МВР, МРРБ (и по-специално дирекция ГРАО), както и Министерството на външните работи, което отговаря за организирането на вота в чужбина.

Друго основно предизвикателство ще бъде организирането на ротационното председателство на ЕС през първата половина на 2018 година, каза Радев.

За да координира подготовката е назначен и ресорен вицепремиер - международният секретар на БСП Деница Златева.

"От изключителна важност е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната ни, на реда и сигурността на българските граждани. Това означава спокойно и ефективно работеща държавна администрация", добави Радев.

Президентът представи проф. Герджиков като човек на диалога и изрази увереност, че чувството му за хумор понякога ще бъде "необходима противоотрова" във време на остра предизборна кампания". Той е политик, който беше изпратен с аплодисменти от поста си - нещо, което рядко се случва в страната, допълни Радев.

Герджиков: Честни избори и достоен живот

В словото на проф. Герджиков преобладаваха общи послания като това, че правителството ще се опита да допринесе за най-важната цел - "достоен живот на всеки българин, достойна, демократична и уважавана България".

Заяви също, че разбира думата "служебно" преди всичко като служене на народа и родината: "Искам ясно и уверено да заявя, че оглавяваното от мен правителство е готово да се посвети на служене на народа и родината".

Освен това разясни, че думата "държава" произтича от "държа" и народът трябва да държи на държавата си и да ѝ служи, за да може и тя да служи на него.

"Скъпи сънародници, ние, българите, сме държавно- творчески народ, през последните две хилядолетия сме създали три държави", каза още Огнян Герджиков, който завърши словото си с "Бог да пази България".

Както всяко служебно правителство досега, и настоящето се ангажира с цялостна ревизия на министерствата.

"Вие поискахте да се направи сериозна ревизия, не смятам да ви скършвам хатъра, ще го направим с надежда, че няма много лоши неща да излязат. Но ако някъде излязат, ние сме длъжни да направим така, както повеляват законите на страната", каза служебният премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от България