В колизия с ЕК и ООН

Служебният кабинет иска да дострои оградата по цялата граница с Турция

Спорният проект с двигател МВР ще струва 40 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Георги Близнашки обяви, че се готви строителството на ограда по цялата граница с Турция заради бежанския поток, като по този начин България със сигурност ще влезе в колизия с Европейската комисия, ООН и правозащитни организации.

Освен това към момента е спорна и ефективността на такова решение, тъй като каналджиите "елиминират" подобни препятствия с бърза смяна на маршрутите, а и не е ясно дали държавата може да се справи с такъв мащабен проект.

След като присъства на съвещанието на ръководния състав на Министерство на вътрешните във вторник Близнашки обяви, че ще се отделят средства и ще се подготви проект за ограда по цялата граница. Идеята е на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който във вторник благодари на политическото ръководство, че я подкрепя.

Според Лазаров съоръжението ще е дълго 131 км, а оградата ще е на стойност около 40 млн. лв. Така все пак ще останат и непокрити участъци, тъй като цялата сухопътна граница с Турция е около два пъти по-дълга.

България вече построи ограда по протежение на 30 километра в най-критичния участък от границата с Турция, но проблемът с бежанския поток не е решен. Строителството на съоръжението мина със серия скандали, свързани с избора на фирмите, които доставиха материалите, с цените и сроковете.

"Лишаваме българските граждани от сигурност, от спиране на контрабандите. Гледайте какво се случва в Африка и трябва да се попитаме какво искаме за нашата държава. Над 1 милион бежанци има в Турция, естественият им път е през България. Всеки, който иска да влезе в нашата страна - има достатъчно КПП-та, може да мине по съответните процедури", коментира Лазаров.

Той обясни, че съоръжението щяло да се изплати много бързо, тъй като в момента охраната на границата струва на МВР 2 млн. лв. месечно. За охраната ѝ са командировани полицаи от вътрешността на страната.

30-те километра ограда излязоха над 7 млн. лева плюс разходи на военното министерство, което се зае със строителните дейности.

ЕС неколкократно е посочвал, че отблъскването на бежанци по границите не е позволено нито от законите на ЕС, нито отговаря на международните задължения на държавите от общността и на европейските разбирания за солидарност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?