Служебният кабинет избра и шеф на раздираната от скандали "Военна полиция"

Сн. БГНЕС

Служебният кабинет предложи полковник Ивайло Сотиров да бъде повишен в бригаден генерал и да бъде назначен за шеф на служба "Военна полиция". Очаква се президентът да издаде указ за това, тъй като процедурата обикновено изисква предварително съгласуване.

Предложението е изненадващо на фона на изявлението на служебния военен министър Георги Панайотов, че няма да се бърза с него.

Сотиров в момента е изпълняващ длъжността директор и сега ще стане титуляр.

Той е с дълга кариера във "Военна полиция" и бе предпочетен пред възможността службата да бъде оглавена от някой военен извън структурите ѝ.

В службата има силно напрежение на фона на серия скандали около нея и липсата на постоянен шеф месеци наред.

През март, при обявяването на шпионската мрежа в полза на Русия, главният прокурор Иван Гешев каза, че не са потърсили "Военна полиция", защото ѝ нямат доверие.

Тогава БНТ съобщи, че част от военните полицаи, които трябвало да задържат смятания от прокуратурата за шеф на руската шпионска мрежа Иван Илиев, наречен от прокуратурата "резидента", отишли да пият кафе и така му дали възможност да избяга. Впоследствие Илиев бил задържан близо до руското посолство в София. Според неофициална информация тази версия не отговаря на истината, но независимо потвърждение няма.

Всичко по разследването около руските шпиони е секретно и практически единствената информация, която достига до медиите е тази, която реши да огласи главният прокурор.

След това американски военни нахлуха погрешка в производствен цех в пловдивското село Чешнегирово, за което САЩ се извиниха официално. Случаят e от 11 май, но стана известен дни по-късно, след като големите телевизии показаха репортажи със стресираните работници от цеха. И военното министерство, и американското посолство тогава казаха, че са разбрали за случая едва от телевизиите.

В МО започна проверка на казуса защо "Военна полиция" не е докладвала своевременно и това доведе до освобождаването на висши нейни служители.

Преди това кабинетът назначи и постоянен шеф на военното разузнаване - бригаден генерал Венелин Венев.

Служебното правителство смени и шефовете на ДАНС и цивилното разузнаване ДАР.

Мащабни смени имаше и по върховете на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България