Служебният кабинет изплатил 700 000 лв. за медийно отразяване по стари договори

Назначеното от президента Росен Плевнелиев служебно правителство е изплатило над 700 000 лева на няколко български медии и е сключило нови договори за медийно отразяване за над 1.5 млн. лв. Това съобщи БГНЕС на базата на получена информация от Министерския съвет по Закона за достъп до обществена информация. Агенцията не посочва кои са медиите, получили финансиране.

За времето от 13 март до 29 май 2013 г. по вече сключени, включително и в периода преди 13 март 2013 г. договори за медийно отразяване и предоставяне на медийни услуги във връзка с комуникационните планове на оперативните програми, са изплатени общо 737 285.34 лв. с ДДС.

Единствено по Програмата за развитие на селските райони няма извършени плащания по договори.

Докато Марин Райков беше премиер с български медии са сключени общо 8 договора на обща стойност 1 510 926.72 лв. Всички те са за предоставяне на медийни услуги и за медийно отразяване, като всички договори са финансирани по комуникационните планове на оперативните програми, които се финансират от европейските фондове. Единствено по Програмата за развитие на селските райони няма нови контракти.

Освен това администрацията на Министерски съвет е подписала договор и с БТК за излъчването на живо на заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество и на Гражданския борд. Срокът на договора е бил 3 месеца и е изтекъл на 22 юни 2013 г. Той е на стойност 3240 лв. с ДДС, като по този договор към момента не са извършвани плащания, посочва БГНЕС.

По времето на служебното правителство са изплащани средства по стари договори, сключени от правителството на ГЕРБ за медийно отразяване на оперативните програми, каза говорителят на служебния кабинет Ивет Добромирова пред Mediapool. Тя уточни, че нови договори са подписвани само по процедури, които са били в ход, за да не се спира работата.

"Имаше изрично разпореждане на служебния премиер Марин Райков да не се сключват нови договори, а само да се извърши разплащане по вече изпълнени поръчки", каза Ивет Добромирова.

Тя допълни, че ще поиска справка от Министерския съвет като обикновен гражданин на кои медии служебният кабинет е плащал за да бъде отразен медийно, както и изготвените за БГНЕС данни, които след това ще предостави на медиите.

Споделяне

Още от Бизнес