Служебният кабинет опитва да гарантира повече пари за отбрана

Предвижда се държавен фонд за модернизация на армията и отраслов клъстър

Велизар Шаламанов, сн. БГНЕС

Плавно покачване на разходите за отбрана, създаване на държавен фонд за превъоръжаване и механизъм за мониторинг на военните сделки. Това е заложено в програмата "България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020", която бе приета от правителството в сряда.

Според документа, изготвен от екипа на служебния военен министър Велизар Шаламанов, още следващата година бюджетът за отбрана трябва да скочи значително до 1.5% от БВП, а всяка следваща година да се увеличава с 0.1% до 2020 г.

В момента бюджетът за отбрана се движи около 1.3% от БВП, а тригодишната бюджетна рамка също предвижда подобни измерения. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък вече отхвърли призивите за повече разходи. Вдигането им на този етап изглежда силно съмнително, въпреки че президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев пое ангажимент в тази посока пред НАТО.

В същото време МО предвижда да бъде създаден нов целеви държавен фонд "Интелигентна отбрана" за превъоръжаване, който да се финансира основно с приходите от ефективно управление и реализация на излишна движима и недвижима собственост с отпаднала необходимост за армията. Ведомството обаче не може да генерира сериозни приходи по това перо, като за последно се оплака от застоя на пазара на недвижимо имущество.
Според документa трябва да бъде постигнато балансирано финансиране на основни бойни способности от Сухопътни войски, ВВС и ВМС.

Предлага се и създаване на отбранителен клъстер от предприятия, институти и търговски дружества за поддръжка изпълнението на програмата, като ще се работи за развитие на иновационен капацитет по програми на НАТО и ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

В програмата са заложени основните инвестиционни проекти за превъоръжаване на въоръжените сили по приоритети. Сред тях са придобиването на нов тип основен многофункционален боен самолет, модернизация на фрегати клас E-71, изграждане на батальонни бойни групи и други.

Според плановете на МО през следващите години за модернизация трябва да бъдат отделени около 1.8 млрд-2 млрд. лева.

"Това, което правим с националната програма, е да поставим тези проекти в ясен времеви график, какво може да се случи в период от шест до десет години и в ясна финансова рамка. Така например проектът за многоцелеви изтребител да бъде ограничен в намиране на решение, което да елиминира зависимостта от Русия, да ни направи съвместими с НАТО, в рамките на този период с използването примерно на не повече от 600 млн. лева. Тоест, ако има решение тази задача, ще имаме нов изтребител. Ако няма решение – няма да има", обясни Шаламанов преди дни в интервю за Mediapool.

Предвижда се националната програма да бъде основа за разработване на проектите на решения на Народно събрание и на правителството за приемане на основните проекти за превъоръжаване и за изготвяне на проектите за изменение на нормативната уредба, необходима за реализацията на програмата.

В България традиционно програмите за модернизация на въоръжението сили не се изпълняват поради липса на средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България