Служебният кабинет отпуснал 7 млн. лв. на "София Тех Парк" за оборотен капитал

Ангел Захариев обвини Румен Петков в клевета за технологичния парк

Служебният кабинет е взел решение за отпускане на 7 млн. лв. на "София Тех Парк" от Държавната консолидационна компания, за да има държавното дружество оборотен капитал за започване на стоежа на технологичния парк. Това заяви бившият служебен министър на икономиката Асен Василев пред Нова телевизия по повод изявления на бившия вътрешен министър от правителството на тройната коалиция Румен Петков, че поръчката за проектирането и изграждането на технологичния парк е била направена за фирмата на съпруга на началника на кабинета на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева – арх. Ангел Захариев. Той е един от собствениците на архитектурното студио "А и А архитекти".

 

Такава поръчка обаче все още не е обявена от "София Тех парк" в регистъра на Агенцията по обществените поръчки.

 

Отпускането на средствата е станало в последния ден на служебния кабинет, защото чак тогава е бил готов детайлно и по седмици планът за изграждането на технопарка, стана ясно от думите на Асен Василев.

 

"София Тех Парк" се финансира по оперативна програма "Конкурентоспособност" като безвъзмездната финансова помощ е над 97 млн. лв.

 

"Крайният срок за усвояването на парите е декември 2015-а, а не септември тази година", каза Асен Василев. Според информационната система за еврофондовете ИСУН проектът трябва да бъде завършен на 10 ноември 2015 г., като до момента по него няма платени европейски средства.

 

Бившият служебен министър на икономиката обясни, че е било взето решение изграждането на парка да се възложи на инженеринг – проектиране и строителство, за да не се губи време, защото проектът е бил рисков.

 

Казаното от Румен Петков бе определено от самия Ангел Захариев като клевета по адрес на семейството му. Това става ясно от негово право на отговор, прочетено в ефира на Нова телевизия, където в четвъртък бившият силов министър разви теорията си, че поръчката се прави за съпруга на Екатерина Захариева.

 

"Като архитект и гражданин винаги съм защитавал и съм се борил за това да има архитектурни конкурси, както и публичност и прозрачност при вземане на решение от страна на държавните и общински органи, свързани с обществените проекти и градската среда", се казва в отговора на арх. Захариев. Той припомня, че е един от създателите на групата "Град", която работи за повече прозрачност и възраждане на архитектурните конкурси у нас.

 

Захариев твърди, че в професионалната си кариера не е разчитал на държавни поръчки и всички проекти, по които е работил, са видимо доказателство, че не се е облагодетелствал от държавни пари.

 

"От всичко, което каза господин Петков, само за едно е прав - трябва да има архитектурни конкурси, а не непрозрачни процедури", завършва отговорът на архитекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес