Служебният кабинет подготвя края на ранното пенсиониране за военни и полицаи

Христосков: Това е прахосничество на средства в осигурителната система

Сн. БГНЕС

Служебното правителство трасира пътя за обсъжданото от години прекратяване на ранното пенсиониране на военни, полицаи, служители на ДАНС и други, но силно непопулярното решение трябва да бъде санкционирано и от следващия парламент.

От стенограмата на последното правителствено заседание става ясно, че кабинетът е приел мерки в отговор на препоръките от Европейската комисия да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства.

"Нашата пенсионна система са пенсии за възраст, а не пенсии за прослужени години, както сега се пенсионират хората в специалните ведомства – при 27 години общ стаж, от които две трети кадрови. Средната възраст за пенсиониране е под 50 години. Същите тези хора започват да получават пенсии и продължават да работят – понякога в същите институции, макар и на друго работно място, но най-често в охранителни фирми и други. Независимо, че са извън системата, плащат се високи пенсии на хора, които продължават да работят. Това е прахосничество на средства в осигурителната система", коментира социалният министър Йордан Христосков.

В момента военни, полицаи и други се пенсионират само с изискване за 27 години стаж, от които 18 години да бъдат към съответните институции.

"На практика един полицай, започнал на 18 или на 20 години работа, на 47 години веднага може да се пенсионира без изисквания за възраст", обясни Христосков.

Правителството на ГЕРБ въведе пенсионна възраст за армията, но кабинетът на Пламен Орешарски я отмени, след като БСП обеща това в предизборната кампания. На този фон исканията на тогавашния социален министър Хасан Адемов да се въведе възраст и за полицаите не срещнаха разбиране.

"Целта е да се сложи някаква възраст, която по предложение – ако ползваме аналогия, по аналогия на онова, което беше в Министерство на отбраната, за младшите офицери и за сержантите да бъде примерно 52 години, за старшите офицери – 55 или 54, може и на три категории да бъдат разделени. Това вече е въпрос на допълнително решение и на законодателство, включително и тази гъвкавост – онези, които са придобили това право, то да бъде съхранено, тоест, има 27 години", обяснява Христосков по време на правителственото заседание.

Предложението е прието от правителството въпреки несъгласието на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов.

Той казва, че за три години и половина са уволнени, съкратени и пенсионирани над 13 000 служители на МВР и че не знае "как по-нататък ще очакваме някаква сигурност и всичко останало".

Възрастта за пенсиониране трябва да бъде регламентирана чрез промени в Кодекса за социално осигуряване, като за това има изрична препоръка от Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България