Служебният кабинет пое властта

Орешарски: Оставяме икономика в подем. Близнашки: Няма да има чистки и реваншизъм

Георги Близнашки и Пламен Орешарски. Сн. БГНЕС

Старото и новото правителство се събраха на традиционната церемония по предаването на властта в Министерския съвет. Пред пълната с журналисти зала двамата премиери - вече бившият Пламен Орешарски и настоящият Георги Близнашки - произнесоха слова, пълни с оптимизъм и светли чувства.

 

Това стана след като тържествено бяха изслушани националният химн и химнът на Европейския съюз. По станала вече традиция през годините церемонията по предаването на властта закъсня с повече от половин час.

 

"Вие имате малшанса и щастието да бъдете служебен премиер", обърна се Орешарски към Близнашки.

 

"Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят по-мащабни действия. Щастие, защото служебните премиери са най-успешни в нашата история”, продължи той.

 

Орешарски похвали свършеното то правителството му - "Направена бе крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми – най-съществената от 2009 г. насам".

 

"Разкритите близо 50 000 работни места в реалния сектор опровергава и най-категоричните скептици на тезата, че за един мандат са възможни 250 000 работни места”, посочи бившият вече премиер.

 

"Не успяхме да променим кардинално административните тежести, но обърнахме тенденцията. Въведохме 308 електронни услуги, достъпни за граждани и бизнес; нова стратегия, пътна карта и система за електронно управление”, продължи той.

 

"Реформирахме системата за сигурност. Справихме се с едно от най-големите предизвикателства – бежанската вълна”, подчерта Орешарски. Равнището на фискалните резерви е над 8.5 млрд. лева към днешна дата. Направихме голяма стъпка към възстановяване статута на държавата като платец. Част от тези разходи формират дефицит”, допълни Орешарски.

 

"Общият показател за бизнес климата достигна най-високото си ниво за 2008 година. Борсовите индекси показа ръст с 40 на 100”, коментира още той.

 

Новият министър-председател Георги Близнашки увери, че правителството му не е търсило извънредни правомощия.

 

"Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство. През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи”, добави той.

 

Близнашки обясни още, че основната задача на служебното правителство е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, "които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички".

 

За подготовката и провеждането на изборите ще отговарят един вицепремиер и двама министри. Като регионален министър Екатерина Захариева по закон наблюдава работата на ЕСГРАО и избирателните списъци, а като вицепремиер следи цялостната подготовка на вота.

Външният министър Даниел Митов заяви, че ще направи анализ на проблемите от предишни избори, за да бъдат избегнати на предстоящите. "Трябва да се организира и добра разяснителна кампания за българските общности в чужбина", каза той. Вътрешният министър Йордан Бакалов също изтъкна като свой приоритет провеждането на честни избори, защото "те дават началото на всяка една политика в страната".

 

Проф. Близнашки увери, че неговите министри няма да прибягват към "никакви чистки или прояви на реваншизъм", но няма да се поколебае да се раздели с хора с ярки партийни пристрастия.

 

"Ние ще откликнем на болките и тревогите на нашите пострадали сънародници. Ще търсим помощ по т.нар. европейска солидарност, но като българи е редно да имаме национална отговорност”, добави той във връзка с наводнението в Мизия.

 

"Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество”, подчерта проф. Георги Близнашки.

 

Като основни приоритети премиерът очерта да се стабилизират основните обществени системи, да се възстанови доверието с партньорите в рамките на ЕС и на НАТО и да се започне с реформи.

 

Близнашки благодари, че правителството на Пламен Орешарски е премахнало загражденията около институциите.

 

"Нашето намерение беше това да бъде първото ни решение, но вие ни изпреварихте”, заяви проф. Георги Близнашки.

 

След което министрите отидоха във ведомствата си да поемат символично постовете от досегашните титуляри.

Споделяне

Още по темата

Още от България