Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Служебният кабинет пое властта от Борисов, който похвали Радев (видео, снимки)

Президентът заръча война на купения вот и да се освети състоянието на държавата

63 коментара
Служебният кабинет пое властта от Борисов, който похвали Радев (видео, снимки)

Кабинетът "Борисов 3" вече е в историята. От сряда България ще се управлява от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев със задачата да проведе честни избори за нов парламент, да гарантира нормалното функциониране на държавата и да разкрие истинската истинската картина за състоянието ѝ. След бурните политически сблъсъци в последния месец и предупрежденията на ГЕРБ как щял да настъпи "реваншизъм" и разруха, напрежението изглежда овладяно, след като дори отиващият си премиер Бойко Борисов определи състава на временната власт като "прекрасен избор на президента Радев" и съжали, че разпуснатият парламент не е излъчил такава.

Самият Румен Радев определи правителството така: "Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде на демократичното единодействие. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато от 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България".

Служебен премиер е ген. Стефан Янев, досега секретар на президент по отбрана.

В сряда сутринта членовете на служебния кабинет положиха клетва в Гербовата зала на президентството.

Държавният глава отбеляза, че предстоят "тежки месеци по преодоляване на тежкото наследство и засилена съпротива от силите на статуквото". Той обобщи задачите на служебния кабинет така:

"Да гарантира нормалното функциониране на държавата. Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот. Да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно".

"Отиващото си правителство изцеди хазната с харчове по спорни проекти. Вие ще трябва да положите максимални усилия, да въведе ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост, който бе разработен в секретна обстановка, без да отричате труда на експертите в многобройни екипи", каза Радев на служебните министри.

Според него краткият живот на 45-ото НС не е бил напразен и е направена първа стъпка към излизане от авторитаризма и корупцията, а "омертата, на която се крепи порочния управленски модел, се е пропукала".

Радев поздрави служените министрите за куража да поемат отговорностите си.

Последва закрита за медиите церемония в Министерския съвет по сдаването на властта от кабинета "Борисов 3" на служебния кабинет.

Стефан Янев и Бойко Борисов се срещнаха очи в очи.

"Надявам се отговорните задачи да бъдат структурирани добре и да се получи реална приемственост, в краткия живот на съществуване на служебния кабинет да бъдем в състояние да изпълним най-важната и основна задача: организирането на избори без особени сътресения", каза ген. Янев.

"В личен план мисля, че президентът Румен Радев е направил прекрасен избор за всички вас", обърна се Борисов към служебните министри при предаването на изпълнителната власт в Министерския съвет.

"Ако политическите партии в новоизбрания парламент имаха вашия кураж и смелост, можеше това правителство сега да е с редовен парламент, с огромно мнозинство и да вървим напред. Това не се направи и считам, че не беше правилно. Ние изкарахме пълен мандат, даже с месец и кусур отгоре отгоре", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не пропусна да припомни, че назначената за шеф на пресслужбата на служебния кабинет Соня Момчилова е била шеф на пресцентъра на МВР, докато той е бил главен секретар.

"Имаме всичките аргументи да направим едно правилно, нормално, демократично предаване на управлението. Само искам да отбележа, че нашето правителство на ГЕРБ и Патриотичния фронт (коалиционният партньор на ГЕРБ през последните 4 години се казваше "Обединени патриоти" - бел.ред) изкараха пълен управленски мандат", каза още Борисов.

Той припомни още, че това му е "трети или четвърти път", в който предава властта. "Много е трудно (да се управлява – бел.ред). Сега вече можем да си говорим на един език и за пандемията, и за финансовата криза и откъде и как трябва да намирате пари. Защото цяла година мен никой не ме попита откъде намираме пари, а всички казваха само: давайте, давайте, давайте", посочи бившият премиер.

На ваше разположение сме, ако ви трябваме, увери той.

"Надявам се да работим всички – ние като опозиция и вие като управляващи – за благото на хората. Демокрацията, честните избори. Да не допуснете с машинното гласуване това, за което се опасяват хората. Много разчитаме на вас, за да е прозрачно, честно и демокрацията да победи. Истински ви желая успех", каза в заключение Борисов.

Бойко Рашков: Ще има осветляване, доколкото времето позволи

На излизане от сградата на МС вицепремиерът и служебен вътрешен министър Бойко Рашков бе запитан от репортери дали ще има ревизия на кабинета "Борисов 3".

"Ревизия на властта, доколкото всички знаем, започнаха да правят в парламентарната комисия. Към нас в момента подобни изисквания няма. Щом е казал президентът, ще има осветляване, дотолкова доколкото времето ни позволи", отговори Рашков.

Той обяви за приоритет на МВР да не се допуска купен вот на изборите, насрочени за 11 юли:

"Ще обърнем много сериозно внимание да не се допуска купен вот, който изкривява политическата картина в страната, което не е в интерес на никого и уронва престижа на България пред света".

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов нямаше как да направи конкретни обещания за реформи в правосъдието, защото важните решения се вземат от Висшия съдебен съвет и парламента. Неговата задача е да отчете напълно обективно състоянието в ресора му: "Без предубеденост, без тенденциозност и с необходимата задълбоченост. Това правителство има за амбицията да покаже почтеност и прозрачност, а Министерство на правосъдието се очаква да работи справедливо".

Защо не е подготвена актуализация на бюджета

Бившият министър на финансите Кирил Ананиев обяви, че оставя на служебното правителство стабилен и добре изпълняващ се бюджет. Той за пореден път изрази недоволството си от критиките на президента Радев.

Увери, че всички плащания в помощ на бизнеса осигурени до края на месец май, а актуализация на бюджета не е предложена,защото това не може да се направи за три дни.

Служебният финансов министър Асен Василев каза на свой ред, че досегашното правителство е можело да предвиди, че кризата няма да отмине през пролетта и е можело да се подготви актуализация на бюджета.

Служебният икономически министър Кирил Петков също заяви, че служебното правителството ще работи за прозрачно и отговорно управление. Попитан дали е достатъчен периодът за подобряване на икономическото състояние на страната, той каза, че всеки ден е важен за излизане от икономическата криза.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не пожела да коментира ще удължи ли извънредната епидемична обстановка.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че му предстоят срещи с представители в предния парламент партии, за да ги изслуша за програмите им за култура:

"Отивам на място, където ще свърша много работа. Първо ще се срещна с политическите партии от досегашния парламент, за да чуя техните програми в областта на културата".

"Това, което не беше свършено за десет години ще се опитаме да свършим за два месеца...Наистина е амбициозно това, което правим, но все пак ако не друго поне ще дадем серия от пътеки за следващите, които ще дойдат след нас. Всичко ще бъде извършено", декларира проф. Минеков.

Николай Денков: Изпитите ще се проведат, както са планирани

Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат, както са планирани и организирани от досегашния екип на министерството, заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който пое поста от предшественика си Красимир Вълчев. Денков увери, че през предстоящите месеци няма да има резки промени в политиките на министерството, тъй като основна задача е да осигури плавен преход към следващия редовен кабинет.

Той благодари на Красимир Вълчев и неговия екип за постигнатото през изминалите четири години и обеща пълна прозрачност и публичност на работата в МОН през следващите няколко месеца.

"Може би съм единственият министър, който сдава властта на този, от когото я е поел", каза Красимир Вълчев при предаването на поста и посочи, че има добра приемственост в управлението на образователната система.

При предаването на властта в ековедомството Емил Димитров – Ревизоро е показал на новия министър Асен Личев координационния център, който бе създаден след скандалите с незаконния внос на отпадъци и сега следи не само тях, но и качеството на въздуха и състоянието на водните обекти. Като специалист по управлението на водите Личев се е поинтересувал от превенцията срещу наводнения.

"В това министерство има висока експертиза, на която ще разчитам като служебен министър. Ще положа усилия работата да върви с бързи темпове, но и ефективно и прозрачно", заявил министър Личев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

В Министерството на енергетиката не е имало церемонии, просто напускащата Теменужка Петкова и наследникът ѝ Андрей живков са разговаряли в кабинета на четири оче.

От регионалното министерство посочиха само, че Петя Аврамова и новата министърка Виолета Комитова са обсъдили какво предстои да се свърши, без да дават подробности.

Новият транспортен министър Георги Тодоров и отиващият си Росен Желязков обсъдиха състоянието на транспортния сектор и степента на изпълнение на инфраструктурните и телекомуникационни проекти. Като най-значими бяха очертани обектите, които се изграждат с европейско финансиране. Дейността на БДЖ, пътната безопасност и защитата на интересите на българския транспортен бранш в рамките на Европейския съюз, също бяха посочени като приоритети, съобщи пресцентърът на ведомството.

Новият здравен министър запази мълчание

Новият здравен министър Стойчо Кацаров предпочете да запази мълчание при приемането на поста от предшественика му Костадин Ангелов. Двамата влязоха заедно и отклониха коментарите за по-късно, а Ангелов си тръгна сам. На излизане от министерството Ангелов каза, че е предал и обяснил всичко и си тръгва с чувство за изпълнен дълг.

На въпрос как ще коментира, че го наследява негов изявен критик, Ангелов заяви: "Никога не съм се страхувал от критика. Отвън нещата изглеждат лесни. Сега ние ще гледаме отвън и ще критикуваме или ще хвалим, зависи от резултатите", каза Ангелов и пожела успех на Кацаров.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков и предшественикът му Христо Терзийски

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов и предшественичката му Десислава Ахладова

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров и предшественикът му Росен Желязков

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов и предшественикът му Красимир Каракачанов

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев и предшественичката му Екатерина Захариева. Повече за заявките на Стоев ТУК.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и предшественикът му Костадин Ангелов

Служебният министър на спорта Андрей Кузманов и предшественикът му Красен Кралев

Служебният министър на финансите Асен Василев и предшественикът му Кирил Ананиев. Повече за заявките на Василев ТУК.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков и предшественикът му Лъчезар Борисов

Служебният министър на културата Велислав Минеков и предшественикът му Боил Банов. Повече за заявките на Минеков ТУК

Служебният министър на социалната политика Гълъб Донев и предшественичката му Деница Сачева

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова и предшественичката ѝ Петя Аврамова

Служебният министър на образованието Николай Денков и предшественикът му Красимир Вълчев. Повече за заявките на Денков ТУК.

Служебният министър на околната среда Асен Личев и предшественикът му Емил Димитров - Ревизоро

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

63 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. dancho
  #63

  Поведението на Борисов е на лицемер, селски хитрец и интелектуално нищожество. Както обикновено.

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #62
 3. Коментарът е изтрит в 11:03 на 13 май 2021 от автора.
  #61
 4. Alexander1998
  #60
  Отговор на коментар #58

  А, и медудругото - Честито назначение на Елена Павлова Фичерова-Караиванова, кандидат-депутатка от "Българско лято" на Васил Божков, за ШЕФ на кабинета на министъра на МВР Бойко Рашков. Затова се борехте вие интИлектуалците, нали? :) :) :) :)

 5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #59
 6. Отбелязвам
  #58
  Отговор на коментар #56

  Разликата между ДБ и ГЕРБ е като между култура и културизъм.

 7. Коментарът е изтрит в 08:26 на 13 май 2021 от автора.
  #57
 8. Alexander1998
  #56
  Отговор на коментар #20

  Абсолютно вярно. Медиапулците, ДБ неолибералите, чиито опълченци се бореха на Росенец с военно-морски десант, забравиха че ДПС съществува. Те твърдяха че Пеевски контролира Борисов, а ЕДИН ПЪТ НЕ МУ СПОМЕНАХА ИМЕТО В ПАРЛАМЕНТА. Това доказва колко показно беше всичкото това за да си правим ПР, а всъщност под масата играят НСО, ДПС и ДБ за този театрален спектакъл, на който дори Неймар и Давид Луиз ще завидят. То беше премятане, свински опашки прозираха, а интИлектуалците се преживяха чрез виртуалното пространство в опълченците за правда в България. Но Съдът отсъди - плажа е свободен. И борбата отихна, като пръдня в тъмното. Завеси долу!

 9. Alexander1998
  #55
  Отговор на коментар #42

  А ти си все същия интИлектуалец. Те умните хора при всеки свои коментар се подиграват на някого. ;) Защото себе си не могат да видят - много е нависоко самочувствието им от кривата кратуна, злобна. :) :) :) :)

 10. Мюнхен
  #54
  Отговор на коментар #50

  Те са от едно котило, така че взаимно ще се информират или ще им бъде "сведено до знанието"- според тяхната терминология- от водещия офицер. Не този от N-ското поделение, то се знае от кое.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.