Служебният кабинет поиска нова позиция за Северна Македония

София продължава да настоява за ново споразумение със Скопие

Сн. ЕПА/БГНЕС

На правителството и на МВнР трябва да се даде по-широка рамка за маневриране във воденето на преговорния процес с Република Северна Македония, призова в петък служебният външен министър Светлан Стоев.

По думите му рамка не е продуктивна от гледна точка на червените линии, които са заложени в нея.

"Ние се нуждаем от такава рамка, която да доведе до успешен край преговорния процес и която да е в интерес на двете държави. Това е зрелостта, която трябва да покажем и пред нашите европейски партньори", каза Стоев.

Според него червените линии не са парадигма, която не може да се променя.

"Въпросът е дали се защитават по достоен и аргументиран начин, или са поставени с политически дивиденти. Политическите сили в парламента трябва да седнат и да видят по какъв начин да бъде определена такава преговорна рамка на българската изпълнителна власт, която да позволи постигане на резултат, който да е в интерес на двете държави", каза министърът.

През 2019 година България прие рамкова позиция, изпълнена с червени линии, която на практика затрудни диалога и търсенето на работещи решения. Миналата година България стана единствената държава, която не подкрепи официално преговорната рамка на Северна Македония.

Още в началото на мандата си служебният кабинет обяви, че ще следва рамковата позиция, тъй като няма парламент, за да я промени. Президентът Румен Радев е един от хората, които подкрепят рамковата позиция, и не е ясно доколко позицията на служебния кабинет е съгласувана с него.

Отношенията със Северна Македония са един от основните приоритети на външната ни политика, но засега не се очертава бърз пробив. България не одобри преговорната рамка на Скопие заради продължаващите исторически манипулации и езика на омразата, като по-твърдото отношение към Скопие се подкрепя почти от всички големи партии.

За по-умерена позиция са "Демократична България" и ДПС, а отскоро и ГЕРБ. След като кабинетът на Бойко Борисов забърка кризата, изненадващо Борисов призова в предизборната кампания Скопие бързо да влезе в ЕС.

Засега обаче Скопие не показва, че е готово на реални стъпки в отговор на българските изисквания.

Най-голямата парламентарна партия "Има такъв народ" на няколко пъти потвърди, че не смята да прави каквито и да е компромиси спрямо Скопие. Това е позицията и на президента Румен Радев.

България продължава да иска ново споразумение

Най-прекият път за решаване на проблемите между Скопие и София е двустранно споразумение, каза Стоев.

"Постигане на двустранно споразумение относно прилагането на вече подписаните договори между българската и македонската страна. Ако го постигнем, ще докажем, че двете държави могат да решават чувствителни проблеми без да занимаваме ЕС", каза той.

През 2017 година двете държави подписаха Договор за добросъседство, но той е с прекалено общи формулировки и в пожелателен тон, така че очаквано се провали като инструмент за регулирането на двустранните отношение. Миналата година България стана единствената държава, която не подкрепи официално преговорната рамка на Северна Македония.

Скопие засега не показва, че е склонно да подпише ново споразумение в отговор на българските изисквания. В същото време македонците се надяват до края на годината България да промени позицията си.

Да се започне с промяна в македонската конституция

Стоев припомни, че България настоява в Конституцията на Република Северна Македония да бъде записано съществуването на българска народност в страната. Той обърна внимание, че повече от година Скопие не изпраща посланик в София, а езикът на омразата продължава да бъде сериозен проблем в двустранните отношения.

"Ако вие погледнете Конституцията на РСМ след 2001 година, там българите като народност, която населява територията на настоящата държава, не фигурират като такива. Има сърби, има албанци, има роми, има турци, бошняци, но няма българи", посочи той.

Стоев посочи, че българската позиция категорично остава, че бъдещето на Република Северна Македония е в Европейския съюз.

"Преговорният процес върви по две линии - засилен диалог с македонските политици и с европейските партньори за разясняване на българската позиция", посочи той.

"Предстои в бъдеще продължаване на диалога. Целта е една, целта е обща – РС Македония да започне преговори. За да тръгне по този път, РСМ се нуждае от политическо лидерство. Те трябва да спазват и договорите", допълни Стоев.

Той посочи още, че на МВнР трябва да се даде една по-широка рамка за воденето на преговорния процес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?