Служебният кабинет предлага различният ДДС да остане до края на пандемията

Служебният кабинет предлага различният ДДС да остане до края на пандемията

Служебното правителство предлага удължаване на срока на диференцираната ставка по ДДС до края на пандемията. Текстовете са записани в пакета с промени в данъчните закони за догодина, които по традиция предшестват гласуването на бюджета. Обсъждането със социалните партньори е насрочено за понеделник, предаде националното радио

Според предложените от служебния кабинет текстове ДДС от 9% ще запази широкият си обхват, въведен заради пандемията. Така вместо с 20 на сто ще продължат да се облагат с 9-процентова ставка по този косвен данък храните, безалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в заведенията.

По-ниско ще продължи да бъде облагането във фитнесите, за кетъринга, за книгите и бебешките стоки. С предложените текстове се разширява обхватът на храните за кърмачета, които попадат в изключенията. Записаният текст е до края на извънредната обстановка, което към момента означава март догодина.

Промените обаче са предложени от служебния кабинет, който има амбицията до 17 декември да гласува и Бюджет 2022 и да го внесе в парламента. От "Продължаваме промяната" обаче са за еднаквата ставка на данъка върху добавената стойност и не е ясно дали тове предложение ще бъде одобрено

От "БСП за България" настояват за по-ниска ставка за лекарства и храни от първа необходимост.

Служебният финансов министър Валери Белчев обяви намерението да се спази процедурата за приемане на държавния бюджет, а съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който се очаква да е следващият редовен финансов министър, в петък допусна възможността да се използва този проект като основа за преработка. В Неделя обаче другият лидер на спечелилата изборите партия Кирил Петков каза, че по-скоро ще се прав инов бюджет, заради новата структура на Министерския съвет.

Споделяне

Още от Бизнес