Служебният кабинет предрешава най-скъпата военна сделка

МО вече е оценило офертите за нови изтребители и се очаква решение на Министерския съвет

Военното министерство избира между три възможности - изтребители втора ръка F-16 от Португалия и САЩ, изтребители втора ръка Eurofighter от Италия и новите шведски Gripen. Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

В последните си дни служебното правителство предопредели сделката за купуването на нов тип боен изтребител, която се очаква да излезе над 1.5 млрд. лева.

Военното министерство съобщи в понеделник, че вече е "приключил анализът, оценката и обобщението" на офертите и се очаква правителството да вземе решение да се влезе в преговори с избрания доставчик.

МО обаче посочва, че ще обяви резултатите от конкурса след приемането им от Министерския съвет без да уточнява дали това ще стане от служебния или от редовен кабинет, но е готово да ги представи на парламентарно представените партии.

Това е първата от трите големи сделки, които се очаква следващото правителство да сключи. Другите две са за нови кораби и бронирани машини, които ще излязат общо над 2 млрд. лева.

Те ще се изплащат разсрочено през следващите няколко години и ще предопределят развитието на целия сектор през следващото десетилетие.

В последното редовно правителство отбраната бе в "портфолиото" на Реформаторския блок. Сега секторът все още е обект на преговори между ГЕРБ и "Обединените патриоти", като желание за поста има и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Какви са офертите?

Военното министерство избира между три възможности - изтребители втора ръка F-16 от Португалия и САЩ, изтребители втора ръка Eurofighter от Италия и новите шведски Gripen.

Според експерти изтребителите Eurofighter излизат много скъпо и не са по джоба на България дори и втора ръка. Така реалният избор е между употребявани F 16, които ще бъдат ремонтирани и модернизирани в Португалия, и Gripen на компанията СААБ.

Като повечето военни сделки и тази се подготвя на тъмно, което позволява различни спекулации по темата.

В качеството си на командир на Военновъздушните сили сегашният президент Румен Радев, чиито екип подготвяше проекта, клонеше към покупката на нови изтребители. В края на миналата година обаче от БСП "алармираха" , че проектът е пренаписан и тласнат в посока на F-16.

От ГЕРБ пък, които бяха на крачка от купуването на F-16 по време на първия си кабинет, заподозряха действия в обратната посока.

Служебното правителство продължи работата по проекта, но преговорите по договора и сключването му ще са работа на редовния кабинет.

"Работата на междуведомствената работна група, назначена със заповед на министър-председателя и с председател командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, завърши в указания срок, като бяха спазени всички изисквания и процедури, които са необходими за финализирането на този процес", съобщиха от МО.

Какво следва?

Сега правителството трябва да даде мандат за воденето на конкретни преговори.

Сделката обаче трябва да бъде одобрена и от парламента, тъй като по закон военните разходи над 100 млн. лева минават през пленарна зала.

Според плановете на военното министерство трябва да бъдат закупени общо 16 изтребители на два транша.

За първите осем от тях и съответната инфраструктура и оборудване са предвидени около 1.5 милиарда лева.

Към момента не е ясно дали ще се стигне въобще до следващия транш при положение, че МО се готви да завърши и другите два модернизационни проекта – купуването на патрулни кораби за над 800 млн. лева и на нови бронирани машини за над 1 млрд. лева.

За последния проект все още не е предвидено финансиране, но управляващата партия ГЕРБ го обяви за приоритетен.

Споделяне

Още по темата

Още от България