Служебният кабинет ще остави и позиция за Северна Македония на следващия парламент

Служебният кабинет ще остави и позиция за Северна Македония на следващия парламент

Служебният премиер Стефан Янев ще се срещне в София с премиера на Северна Македония Зоран Заев в опит да се нормализират двустранните отношения и да се намери вариант Северна Македония да продължи пътя си към Европейския съюз.

Янев съобщи, че в четвъртък официална делегация от Република Северна Македония, водена от премиера Зоран Заев, пристига в София.

"Ще проведем разговори в общата политическа картина и в дълбочина, и в конкретика, в търсене на подходящи решения, които са в интерес на народите и на двете страни", каза Янев.

Въпросите, които ще разглеждаме са от особена важност и за двете страни и се надявам практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъда разгледана и в българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция и перспектива на всички страни от Западните Балкани, посочи Янев.

Междувременно Заев обяви, че е не е оптимист, че спорът ще се реши преди Европейския съвет другата седмица и България ще одобри преговорната рамка на страната му.

"Имам чувството, че на 22 юни няма да се реши проблемът с България, но не е невъзможно да се реши", каза той македонски медии.

Заев каза, че в момента в България има служебно правителство и по тази причина не иска да завишава очакванията на македонците.

Служебното правителство следва официалната рамкова позиция на България от 2019 година, която е изпълнена с много червени линии.

Евентуална промяна на българската позиция, без да са изпълнени всички български изисквания, на практика минава през нов парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?