Служебният кабинет ще остави и позиция за Северна Македония на следващия парламент

Служебният кабинет ще остави и позиция за Северна Македония на следващия парламент

Служебният премиер Стефан Янев ще се срещне в София с премиера на Северна Македония Зоран Заев в опит да се нормализират двустранните отношения и да се намери вариант Северна Македония да продължи пътя си към Европейския съюз.

Янев съобщи, че в четвъртък официална делегация от Република Северна Македония, водена от премиера Зоран Заев, пристига в София.

"Ще проведем разговори в общата политическа картина и в дълбочина, и в конкретика, в търсене на подходящи решения, които са в интерес на народите и на двете страни", каза Янев.

Въпросите, които ще разглеждаме са от особена важност и за двете страни и се надявам практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъда разгледана и в българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция и перспектива на всички страни от Западните Балкани, посочи Янев.

Междувременно Заев обяви, че е не е оптимист, че спорът ще се реши преди Европейския съвет другата седмица и България ще одобри преговорната рамка на страната му.

"Имам чувството, че на 22 юни няма да се реши проблемът с България, но не е невъзможно да се реши", каза той македонски медии.

Заев каза, че в момента в България има служебно правителство и по тази причина не иска да завишава очакванията на македонците.

Служебното правителство следва официалната рамкова позиция на България от 2019 година, която е изпълнена с много червени линии.

Евентуална промяна на българската позиция, без да са изпълнени всички български изисквания, на практика минава през нов парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?