Служебният кабинет ще решава спора за цените на чадърите на плажа

Министерството на туризма ще направи ревизия на концесиите и договорите за реклама

Служебният кабинет ще решава спора за цените на чадърите на плажа

Разрешаването на спора за цената на чадърите и шезлонгите на плажа между концесионери и хотелиери, отпадане на тестовете за Covid-19 на деца до 16 години, реклама на България като безопасна туристическа дестинация, пълна ревизия на сключените концесионни договори от 2017 г. насам и нови мерки за подпомагане на сектора - това са най-важните задачи, които ще се опита да реши служебният министър на туризма доц. д-р Стела Балтова. Днес тя представи приоритетите си пред медиите и се срещна с около 40 организации в сферата на туризма, за да набележат мерки за спасяването на сезона.

Туризмът е един от най-засегнатите сектори от коронавируса, който през миналата година отбеляза спад от около 80 на сто на годишна база по данни на бранша. Ресторантьори и туроператори не бяха доволни от подпомагането, което получиха от третия кабинет на Бойко Борисов. Непрекъснато критикуваха и противоепидемичните мерки, заради липсата на предвидимост, плашеха и с протести. Отделни направления, като ексурзоводите например, твърдят, че вече повече от 16 месеца не са получили никаква подкрепа от държавата.

Ще има ли евтини чадъри и шезлонги на плажа това лято?

Един от наследените проблеми, който трябва да бъде решен бързо, е цената на чадърите и шезлонгите на плажа. Въпреки че летния сезон 2021 официално беше открит на 1 май вече има напрежение между хотелиери и концесионери. Причината е, че за тази година правителството на Бойко Борисов не предприе нищо, за да бъде постигната договореност между държавата и концесионерите за намаляването на концесионната такса, така както беше през Лято 2020. Миналата година имаше плажове с безплатни чадъри и жезлонги, а на други се плащаше от 1 лв. до 4 лв. за сянката на плажа.

В началото на седмицата от Българската търговска и ресторантьорска организация (БХРА) се оплакаха, че концесионерите на плажовете им "извиват ръцете" и настояват до 25 май да предплатят 50% от чадърите пред хотелите, които предоставят безплатно на гостите си, въпреки несигурния сезон. От БХРА твърдят още, че цените са завишении непоносими за тях, докато концесионерите реализират марж на печалбата от 5 - 7 пъти, преотдавайки ивицата на наематели.

БХРА настоява държавата да направи постъпки, като собственик на плажната ивица, и да осигури безплатни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване и много евтини плажни пособия за останалите туристи.

Реакция от страна на концесионерите на плажовете след призива на БХРА нямаше.

Днес министър Балтова обеща до началото на юни да проведе преговори с концесионерите на плажове за намаляване на цените на чадъри и шезлонги, срещу намаляване на концесионната такса.

Освен това ще бъде направена ревизия на всички концесионните договори за плажовете. Ще бъдат проверени и всички обществени поръчки, сключени от 4 май 2017 г. до 12 май 2021 г., когато служебният кабинет встъпи в длъжност. Балтова каза още, че се прави мониторинг на всички концесионни договори и ако бъдат открити нарушения, те ще бъдат обсъдени.

Ръст до 100% на туристите това лято

И докато хотелиери се оплакват от липса на туристи по Черноморието, служебният министър направи смела прогноза за Лято 2021. Балтова очаква ръст на туристите това лято с не повече от 100% спрямо 2020 г. и не повече от 50% спад спрямо пиковата 2021 г.

За целта екипът на Министерството на туризма ще работи за подобряване на политиките за регулиране на туристическия пазар и за администриране на туристическата дейност при запазване здравето на гостите и работещите в сектора.

За целта страната ни ще се рекламира като безопасна и сигурна дестинация. Рекламата ще бъде насочена към 18 целеви пазари посредством дигитални маркетингови активности с нулев бюджет. Кампанията ще бъде насочена в социалните медии и google adds на пазари Германия, Великобритания, Полша и Румъния.

Готвят се и дипломатически мисии в два от най-големите ни пазари - Русия и Германия, съобщи Балтова. Тя очаква скоро да се увеличат туристическите полети към България, заради падането на ограниченията срещу коронавируса в редица страни.

"Летищата в Бургас и Варна вече отчитат по 4 полета дневно. Те са основно от Полша, но има също така от Люксембург и Естония, откъдето пристигат граждани от други държави", каза Балтова.

Без тестове за Covid-19 за децата до 16 години?

Министърът на туризма съобщи още, че днес се очаква заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, с която да отпаднат PCR тестовете за влизане на децата до 16 години в България. За това отдавна настоява туристическият бранш. На 18 май здравният министър издаде заповед, с която отмени представянето на тестове за Covid-19 за децата до 5 годишна възраст.

Според Балтова това не е никак малко. "Особено семействата с деца. Дори и родителите да са ваксинирани, децата не са. Все още няма масова ваксинация на деца. Ако успеем да облекчим техния вход и да направим така да бъде по-благоприятен, ще бъде отлично", коментира министърът на туризма.

Тя съобщи, че има идея държавата да поеме част от тестовете за пристигащите у нас туристи, така както прави Гърция. Но това ще стане при условие, че се намерят пари.

"Днес на срещата с бизнеса вече получих предварително информация, че ще има наши хотели, които ще поемат разходи за тестове за напускащи страната", каза Балтова.

България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and Hygiene Travel Stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Печатът е гаранция за туристите, че България е сигурна дестинация в условията на Covid-19. За туристите е важно да имат достъп до ясните указания за функциониране на туристическите обекти в условията на опасност от заразяване с Covid-19 в България, съгласувани с Министерство на здравеопазването и Българска агенция по безопасност на храните.

Ще се спазват правилата за прилагане на противоепидемични мерки в туристическите обекти през летен сезон 2021 г. Приоритетното ваксиниране на лица, заети в туристическия сектор, също е особено важно, каза още Балтова.

Нов пакет от мерки за туризма

Правителството подготвя нов пакет от мерки за бизнеса.

Стела Балтова обеща ускоряване на процедурата по обществената поръчка за 3 млн. лв. С нея трябва да бъдат подпомогнати около 1700 екскурзоводи и планински водачи. Плановете са договорите с тях са бъдат сключени до 15 юни и веднага да им се изплати 50% аванс по тях.

Водят преговори и с банки за подпомагане на хотелиерите за евентуално удължаване на мораториума за плащане на лихви върху кредитите, стана ясно още от думите на Балтова.

"По отношение на помощта за хотелиерите, ситуацията с тях не е никак лесна. Макар че бизнесът, ако го погледнем хипотетично, той не беше затворен. Де факто хотелиерите не извършваха никаква дейност в продължение на дълъг период от време. За това се водят преговори през банки да бъдат реализирани условия за тяхното подпомагане. Както споменах в началото, екипът на служебния кабинет разработва такива мерки, които да насърчат тези, които ще работят. Очаквайте ги в съвсем скорошен порядък", каза министърът на туризма.

Споделяне

Още от Бизнес