Служебният кабинет спира харченето на милиарди без обществени поръчки

8.6 млрд. лв. са раздадени без публични конкурси за две години

Министрите Кирил Петков, Асен Василев и Виолета Комитова, Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет възнамерява да прекрати харченето на милиарди левове без обществени поръчки, което в момента се случва чрез заобикаляне на закона през т. нар. in-house възлагане, стана ясно от изявление на финансовия министър Асен Василев на брифинг след правителственото заседание в сряда.

Парите, които са предназначени за такъв тип дейности, ще бъдат възстановени на бюджета и след това ще бъдат разходвани само след провеждането на съответните конкурси по Закона за обществените поръчки. Във вторник бе съобщено, че по тази причина 490 млн. лв., преведени на регионалното министерство за "Хемус", ще бъдат върнати в централния бюджет.

"Както построихме АМ "Тракия" с обществени поръчки, така можем да построим и АМ "Хемус" с обществени поръчки", каза Василев.

Той отрече твърденията на бившия премиер Бойко Борисов, че строителството на автомагистрала "Хемус" е спряло. Много от сключените договори са отдавна авансирани, а в "Автомагистрали" са оставени 82 млн. лв., с които дружеството да се разплаща по действащите договори, стана ясно още от думите на министъра.

Асен Василев уточни, че действащи договори няма да бъдат разваляни, защото в повечето случаи това е трудно. "Притеснителното е, че тези договори са авансирани без извършена работа и без банкова гаранция, така че ако фирмите не свършат работата, държавата много трудно може да си върне парите", посочи Василев.

Публичните предприятия са раздали около 8.6 млрд. лв. без обществени поръчки през последните над две години, каза още финансовият министър.

По думите му от 1 януари 2019 г. до 30 април 2021 г. публичните предприятия са сключили договори за над 20 млрд. лева, от които договори за 11.7 млрд. лева са били с обществени поръчки, а за 8.6 млрд. лева – без. Често обявените търгове пък са били с един единствен кандидат.

"Над 42% от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществени поръчки", обобщи Василев. "Това са пенсиите за девет месеца. Става дума за разхищение на държавен ресурс", коментира министърът.

Според регионалния министър Виолета Комитова при възлагането на т. нар. инженеринг (едновременно проектиране, строителство и надзор) има големи възможности за надписване на цените.

"В пътното строителство има т. нар. фирмено робство. Чрез in-house възлагане се сключват договори за милиони с дружество, което няма право на подизпълнители. Следователно подизпълнителите, които се наемат, са фирми – роби, които работят без договори, без документи", посочи Комитова.

Служебният кабинет обеща нови разкрития за проблемите при строителството на магистрала "Хемус" до дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес