Служебният кабинет внася в ЕК плана за възстановяване, ако има нови избори

Служебният кабинет внася в ЕК плана за възстановяване, ако има нови избори

Ако и с третия мандат не бъде съставено редовно правителство и се стигне до втори предсрочни парламентарни избори тази година, служебният кабинет ще внесе в Брюксел плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви служебният министър на финансите Асен Василев в парламента във вторник при обсъждането на актуализацията на бюджета.

По думите му това ще е наложително, тъй като страната ни не може да чака почти до края на годината да се проведат избори и отново да се чака резултат от преговорите за правителство.

Планът за възстановяване и устойчивост, по който България ще получи безвъзмездно 12.560 млрд. лв. за възстановяване и позеленяване на икономиката си, трябваше да бъде внесен до края на април. Изготвеният от предишните управляващи от ГЕРБ документ обаче претърпя сериозни критики от браншови, работодателски, синдикални и неправителствени организации и бе оставен за преценка от следващия кабинет. Такъв обаче не бе сформиран след предсрочните избори, а служебният в края на юли предложи своя редакция на плана. Спечелилата изборите партия "Има такъв народ" смяташе да прави свои корекции в документа, но не испя да състави правителство, а вторат аполитическа сила ГЕРБ върна мандата веднага. Сега в петък се очаква президентът Румен Радев да връчи третия. И този път обаче шансовете за съставяне на кабинет за нищожни.

Ако другата седмица има редовно правителство, то ще може официално да го внесе в Европейската комисия, каза по време на дебатите Асен Василев,

Служебният кабинет обаче не може повече да чака и ако няма редовно правителство, ще внесе документа, защото иначе страната ни няма до може да получи до края на годината авансовите 1.6 млрд. лв. по него. Тези пари обаче са заложени от ГЕРБ в бюджета за 2021 г. и ако не бъдат получени, ще се отбележат като дефицит.

България и Нидерландия са единствените държави от ЕС, които още не са внесли за одобрение в Брюксел своите планове за възстановяване и развитие. 18 от останалите членки вече получиха своите аванси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?