Служебният кабинет все пак може да излъчи еврокомисар

Но пък няма да проверява държавния дълг, както поиска Нинова

Огнян Герджиков, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков ще обсъдят в понеделник дали да се направи опит служебното правителство да излъчи български еврокомисар. Това съобщи Герджиков сутринта пред Нова телевизия като уточни, че са се уговорили с държавния глава да се срещат всеки понеделник.

"Днес, например, ще обсъждаме българския еврокомисар и дали да направим опит да излъчим кандидатура. В този случай всяко решение е грешно, тъй като това, от една страна, е партийно назначение и не би трябвало служебно правителство да вземе такова решение. От друга страна, от няколко месеца нямаме еврокомисар. Това на ЕК не ѝ пречи, но на нас – да. По-склонен съм да направим такъв опит, но не съм категоричен”, коментира служебният премиер.

Само преди два дни служебният вицепремиер Деница Златева, каза , че служебното правителство няма готовност да излъчи български еврокомисар и въпросът не е бил обсъждан от кабинета.

По повод една от най-обсъжданите теми – ревизията на обществените поръчки на предходното правителство, която приключи с разочароващ кратък доклад без никакви конкретни данни и само с общи заключения и обобщения, Герджиков каза пред Нова тв: "Ние не сме орган на ревизиите и няма да се превърнем в такъв".

"Служебният кабинет има две основни задачи – изборите и председателството на Съвета на ЕС. Това не означава, че не трябва да се поинтересуваме какво наследство е оставено от предишните правителства", каза той и допълни: "Ние сме служебен кабинет за два месеца и половина. Не можем да си поставим грандиозни задачи. Опитвам се да запазя някакъв баланс, защото от прекаленото нахъсване срещу завареното управление ще излезе, че работя в полза на БСП и обратното".

Той поясни, че искали да видят в кои министерства има съмнителни обществени поръчки и да ги предадем на съответните органи.

Герджиков отрече да са проверявали само министри на Реформаторския блок и увери, че са обхванати всички министерства.

"Не съм разследващ орган, за да крия някой в ревизиите. Моята функция не е такава. Винаги има критики и затова не ми се искаше да заема тази позиция, защото знам колко помия ще се излее върху мен. Няма верен ход – каквото и да направя, все ще има недоволни. Опитвам се да бъда максимално коректен”, заяви той.

Служебният кабинет няма да проверява държавния дълг, както поиска Нинова

Ревизията бе възложена от президента Румен Радев при назначаването на служебното правителство миналия месец.

Герджиков каза, че няма да изпълни искането на лидера на БСП Корнелия Нинова да провери дали държавният дълг от 16 млрд. лв. е непокътнат: "Аз партийни поръчения няма да приемам. Утре Марешки ще поиска ревизия за картелни споразумения на пазара на горивата. Друг ще поиска друго. Ние не сме орган на ревизиите и няма да се превърнем в такъв".

Герджиков уволнил областните управители, защото не са си тръгнали сами

Служебният премиер оправда масовото уволнение на областни управители с това, че било коректно те да си отидат заедно с управлението, което ги е назначило. Такива оставки обаче не са постъпили и затова се е наложило подмяната на голяма част от областните управители.

Неясно остана защо, при това положение, служебният кабинет мотивира уволненията с постъпили сигнали срещу определени областни управители и с това, че били непочтени.

Информация в какво точно се състоят провиненията им така и не бе оповестена. Следващият транш уволнения пък бяха обяснени с това, че областни управители са поискали отпуск, тъй като са ангажирани с изборите. Впоследствие се разбра, че само един е поискал отпуск, но не и останалите.

Изборната търговия да бъде пресечена в зародиш

"Голямата ми амбиция е борбата с купуването на гласове. Поисках доклад от ДАНС със сведения за купувачите. Добих представа горе долу къде какво става и искаме да пресечем нещата още в зародиш. Най-трудно ще се пресече корпоративният вот. Много ми се иска обаче да се почувства, че тези избори ще са по-различни от предишните”, заяви Огнян Герджиков.

Той посочи обаче, че при липса на машини е възможно да има опити за оспорване на изборите.

"Ако Конституционният съд каже, че вотът е опорочен, всичко почва отново. Шансовете да бъдат атакувани изборите заради машините обаче са малки. Според мен няма основания за касиране, ако няма машини навсякъде", заяви Герджиков.

На въпрос дали вече има опити за партиен натиск върху него, премиерът обясни, че само един лидер на малка партия е поискал среща, но той е отказал. Отрече такива опити да е имало от страна на големите политически сили.

Споделяне

Още по темата

Още от България