Служебният кабинет започва смяна на чиновниците ни в Брюксел

Договорът за партньорство с ЕС за 2014-2020 г. трябва да се подпише през есента

Марин Райков

Служебното правителство възнамерява да започне процес по смяната на чиновниците, които работят в Брюксел, за да се подготвят повече кадри за българското ротационно председателство на ЕС през 2018 година. Това стана ясно от думите на премиера Марин Райков във вторник.

 

"Подготовката на кадри за българското председателство на ЕС през 2018 г. трябва да започне максимално бързо поради това, че бройката на нужните ни кадри засега е силно недостатъчна. Страхувам се, че започваме да губим темпо като държава", каза Райков в началото на правителственото заседание.

 

За целта министерствата, които имат служители в Брюксел, трябва да ги ротират "максимално динамично", за да се осигурят повече подготвени кадри.

 

Райков обясни, че това предполага в Брюксел да не стоят хора, които са пет-шест или повече години.

 

Работата в Брюксел е привлекателна за чиновниците заради високото заплащане и до нея в много случаи достигат близки до политическата власт хора, а не професионалисти.

 

Служебният премиер заяви, че всички министерства трябва да си формират собствени програми и визия за начина, по който ще се формират кадри за 2018 година.

 

"Ротирането на нашите служители в постоянното представителство е от съществено значение", допълни Райков.

 

Той коментира, че не може да се подготвят добре кадри за две години и трябва отсега да се мисли за председателството.

 

Нямаме време, не се формират кадри за две години и трябва процесът да започне по-отрано.

 

"България ще има амбицията да направи едно успешно председателство”, каза още Райков.

 

Toй каза още, че договорът за партньорство на България с Европейския съюз за следващия програмен период 2014-2020 г. трябва да бъде подписан най-късно през есента.

 

На 15 април служебният кабинет изпрати черновата на документа в Европейската комисия. В края на май пък предстои работна среща с представители на Брюксел по документа.

 

В момента по него работят стотици чиновници, каза Марин Райков. По думите му едва когато има някакъв окончателен вариант, договорът за партньорство ще бъде подложен на публично обсъждане. Със сигурност документът няма да остане встрани от общественото внимание, каза служебният премиер.

 

Документът дава отговор за какво страната ни ще похарчи договорените от правителството на ГЕРБ над 15.2 млрд. евро безвъзмездна помощ от Европейския съюз.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?