Служебният министър “освежава“ ръководствата на цялата здравна система

Снимка: БГНЕС

Здравното министерство е обявило конкурси за смяна в ръководствата на редица болници, здравни инспекции, спешни центрове и дирекции, като по думите на здравния министър Илко Семерджиев не става въпрос за чистка, а за "освежаване".

На сайта на Министерството на здравеопазването са обявени конкурси за директори на няколко болници - "Майчин дом", "Пирогов", университетската болница "Св. Иван Рилски", Националната специализирана болница за физикална рехабилитация. Директорите на Пирогов и "Св. Иван Рилски" вече бяха сменени от Семерджиев, като сега се обявяват конкурси за тези длъжности.

Освен това се търсят директори на центровете за спешна медицинска помощ в Силистра и Ловеч, както и директори на шестте регионални здравни инспекции във Враца, Добрич, Перник, Разград, Сливен, Стара Загора. Обявен е конкурс и за директор на Националния център за обучение и квалификация в системата на спешната помощ.

Търсят се и директори на дирекциите "Политика по промоция на здраве и профилактика на болестите" и за шеф на ключовата дирекция "Медицински дейности", чиито директор Ивелина Георгиева напусна заедно с бившия екип на министерството в края на януари.

Кандидатите за ръководния пост в дирекция "Медицински дейности" са двама дългогодишни кадри на МЗ - Максим Гайдев и Нина Ръсина.

Във вторник пред бТВ служебният здравен министър Илко Семерджиев отрече да извършва чистка и да "се е разпищолил", както се изрази преди седмица лидерът на ГЕРБ и бивш премиера Бойко Борисов.

"Приемам това като комплимент, че работим и това се забелязва", коментира Семерджиев.

"Болници, в които има прекомерно натрупване на дългове, ще бъдат освежавани от гледна точка на състава на борда на директорите си, защото трябва да постигнем финансова дисциплина”, коментира Семерджиев.

"Това, че сме служебно правителство, не значи, че трябва да седим и да чакаме избори, бяха се натрупали много проблеми в министерството, които сега решаваме", каза той

Семерджиев отново защити предприетите промени в ръководствата на болниците и даде като пример за финансовото укрепване връщането на д-р Дечо Дечев начело на болницата "Св. Иван Рилски", която след уволнението му преди две години от печеливша се е превърнала в губеща.

Относно рокадите в "Пирогов" той посочи, че е оставил бившия директор Стоян Миланов в борда на болницата, но той сам е предпочел да напусне.

Споделяне

Още по темата

Още от България