Служебният министър Седларски влиза в надзора на "София Тех Парк"

Служебният министър Седларски влиза в надзора на "София Тех Парк"

Трето ръководство на "София тех парк" за последната една година предстои да бъде вписано в Търговския регистър, съобщава вестник "Капитал" в сряда. Начело на държавната компания се завръщат двама от кадрите на служебния икономически министър Теодор Седларски, които бяха освободени след сформирането на сегашното правителство. Самият Седларски пък влиза в новосъздадения надзорен съвет. Преминаването към двустепенна система на управление и контрол е другата промяна, гласувана на общо събрание през март.

Две ключови решения са взети тогава - освобождаване на целия съвет на директорите и промяна в устава на дружеството, като бордът на директорите се заменя с управителен и надзорен съвети.

От управлението излизат Тодор Ангелов, който е и изпълнителен директор на компанията, Николай Андреев и Живка Такева, които бяха назначени през август миналата година. На тяхно място сега влизат новакът Тодор Младенов (който поема и функцията на изпълнителен директор), както и Васил Караиванов и Натанаил Стефанов, които заедно с Асен Ненчев бяха в борда на "София тех парк" по времето на служебния министър Теодор Седларски. Един от мотивите на министъра за назначението им тогава беше, че паркът има нужда от хора, които разбират от проектно финансиране и финансово управление на проекти.

Самият Седларски поема едно от местата в новосформирания надзорен съвет на компанията, а другите двама членове са Петър Статев и Костадин Петков. Седларски, който бе декан на Стопанския факултет в СУ "Св. Климент Охридски", ще отговаря за връзката с научните среди, уточниха от икономическото министерство. Статев е ръководител на редица високотехнологични компании, както и инициатор и съпредседател на ИКТ клъстери. Петков също има богат опит в сферата на бизнеса и предприемачеството и е председател на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ "Св. Климент Охридски".

От икономическото министерство не дават подробности за мотивите за промените. Единствено са уточнили, че заради "значимите цели и очаквания от работата на компанията следваше наблюдението и контролът да бъдат поверени на доказали се експерти в сферата на дейност, а не пряко на администрацията". Това е и причината общото събрание на "София тех парк" да вземе решение за преминаване към двустепенна система на управление и контрол, добавиха от там, но отказаха да коментират оперативното ръководство.

В същото време от публикувания отчет на дружеството става ясно, че през 2017 г. оперативната му загуба се задълбочава до 15.3 млн. лв. спрямо 13.4 млн. лв. година по-рано. Макар че крайният резултат е печалба от 6.3 млн. лв. спрямо загуба за предходната година, това се дължи единствено на получените 13.7 млн. лв. от продажбата на права за строеж на "Фраксинус инвестмънт" и Фонд за недвижими имоти България. Иначе компанията отчита 915 хил. лв. приходи от наем, които са и единствените постъпления от дейността. За 2017 г. обаче дружеството има любопитния разход от 2.3 млн. лв. за членски внос. Оттам уточниха, че той е платен на Сдружението за научноизследоватеска и развойна дейност, което управлява лабораторния комплекс и иновационния форум в парка, допълва "Капитал".

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?