Служебният премиер поиска подслушването да бъде извадено от МВР

Дори самото подозрение за незаконните СРС-ата е достатъчно притеснително

Марин Райков

Службите, свързани с използване на специални разузнавателни средства, следва да бъдат изнесени извън МВР. Това заяви служебният министър-председател Марин Райков, присъединявайки се към препоръката на главния прокурор Сотир Цацаров, че "не може този, който държи тоягата, да държи и микрофона" .

"Трябва да има структура, която да бъде, може би, под парламентарен контрол, за да няма съмнение по тази тема. Дължим на българското общество сигурност, че подобни съмнения са невъзможни. Дали това (изваждането на подслушването от МВР) ще стане, не зависи от мен", допълни премиерът на пресконференция в МС в сряда.

Преди два дни прокуратурата обяви, че в проверката в МВР е потвърдила две трети от сигнала на лидера на БСП за безконтролно подслушване. Констатирани са фрапиращи нарушения, а четирима служители на специализираната служба СДОТО са с повдигнати обвинения. Независимо, че по закон вътрешният министър е пряко отговорен за тези дейности, бившият МВР шеф Цветан Цветанов отрича каквато и да е вина, а сегашният вътрешен министър в служебния кабинет и главният секретар на МВР твърдят, че не е имало незаконно подслушване, а само пропуски в работата.


"Що се отнася до вътрешно-ведомствените наредби (в МВР), ще си позволя лично мнение – те могат да бъдат усъвършенствани и да работят по начин, който да дава 100 % гаранции, че подобни безобразия, които се подозират, няма да бъдат възможни", каза Райков и побърза да се застрахова: "Това не означава, че имаме доказателства, че подобни действия са били предприемани".

Служебният премиер разкри още, че помолил министъра на вътрешните работи Петя Първанова, когато подписва документи за използване на СРС, да го прави само в присъствие на други колеги.

"Ако се потвърди, че е имало подобна практика (да се подслушва незаконно), това ще бъде изключително неприятен атестат за ситуацията на българската демокрация. Наказателно производство все още не означава обвинение. Актовете на прокуратурата придобиват окончателна легитимност в съдебните решения”, каза Райков и уточни, че дори самото подозрение за незаконните СРС-ата е достатъчно притеснително.

Той отказа да коментира обясненията на вътрешния министър Петя Първанова, с която отхвърля констатациите на прокурорските проверки.

"Знаете, че бях много настоятелен и препоръчах на Първанова временно да отстрани господата Кацаров и Димитров (шефове на отдели в службата на МВР за подслушванията - СДОТО)", каза той. Райков допълни, че по въпроса за СРС-ата, въпросът не е да се създават на нови закони, а спазване на съществуващите.

"Българското законодателство е доста добре разработено, по отношение на гарантиране демократичните устои. Не може всеки скандал да предизвиква водопад от нови закони”, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?