Служебният регионален министър се оказа консултант по "Струма" и "Марица"

Спас Попниколов продава двете си фирми на наблюдател на президентските избори

Спас Кирилов Попниколов

Новият регионален министър Спас Попниколов в служебния кабинет на Огнян Герджиков е една от фигурите, която не е позната на широката публика, а предимно на пътния бранш. За него има твърде малко публична информация и дори президентството реши да спести имената на фирмите, за които е работил и е собственик.

47-годишният Попниколов идва от частния бизнес, има опит в магистралното строителство, но и административен опит в регионалното министерство макар и на ниска позиция по времето на управлението на НДСВ и ДПС, а след това и при тройната коалиция.

От 2008 г. до 2017 г. Попниколов е учредител и ръководител на инженерно – консултантска фирма, която предоставя инженерни услуги в инфраструктурното строителство, е посочено лаконично в официалното съобщение на президентството.

Само до преди дни служебният министър на регионалното развитие е бил едноличен собственик на две фирми – "Друм Консулт" и "Строй Билд Инженеринг". На 23 януари – три дни преди президента Румен Радев официално да обяви състава на служебното правителство, той ги продава на Пламен Иванов Славов, показва справка в Търговския регистър.

Пламен Иванов Славов е регистриран за наблюдател на президентските избори от сдружение "Институт за социална интеграция", показва справка на сайта на Централната избирателна комисия. В програмния съвет на сдружението е бившият депутат от БСП Ивелин Николов.

"Друм консулт" консултира магистралите "Марица" и "Струма"

Дружеството "Друм консулт" е основано през 2008 г. с капитал от 5000 лв. Инженерно-консултантската фирма предоставя пълната гама от услуги в транспортната и благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда, както и високото строителство и прилежащата му инфраструктура.

Най-силно развитата дейност на "Друм консулт" е пътно строителство, предимно полагане на асфалтови смеси и циментови стабилизации за ремонт и строителство на пътища от републиканската и общинската пътна мрежа, улици, паркинги и др.

През последните години в него работят около 20 души, а оборотът му за 2015 г. е бил над 1.6 млн. лв., сочи финансовият отчет на компанията.

За последните три финансови години – 2013, 2014 и 2015 г. - "Друм консулт" е било наето от "Пътстрой 92" и "Актив билдинг сервиз" за работа по магистралите "Струма" и "Марица", а от "Понсстройинженеринг" – за ГКПП "Капитан Андреево" за полагане на асфалтовата настилка, показва регистърът на строителната камара.

В началото на 2014 г. "Друм консулт" е теглила банков заем от 150 000 евро от Първа инвестиционна банка, който е изплатила в края на 2015 г., показва още Търговският регистър.

Спас Попниколов е едноличен собственик и на "Строй Билд Инженеринг". Дружеството е основано на 28 април 2015 г. с капитал от 10 000 лв. Не е развивало дейност на пазара, показват публикуваните документи в Търговския регистър.

Спас Попниколов е бил и управител в компанията "БГ Асфалт", която има 10-годишна история. Компанията е работила по редица големи инфраструктурни обекти, сред които летище "Граф Игнатиево" и магистрала "Хемус".

Административен опит в МРРБ

Преди да се захване с частен бизнес, служебният регионален министър е работил четири години в Министерство на регионалното развитие и благоустройството в периода 2003 г. - 2007 г.

Той е бил държавен експерт в дирекция "Благоустройство, инженерна инфраструктура и ландшафт" в отдела "Пътна инфраструктура и социални обекти". Работил е и в звеното за изпълнение на проекти по предприсъединителната програма ФАР, е посочено в съобщението на президентството.

Завършил е Университетът по архитектура, строителство и геодезия по специалността пътно строителство.

Бургаската връзка

Съпругата на Попниколов – Стела, също има административен опит. До преди около година тя е работила в Агенция "Пътна инфраструктура". Била е директор на дирекция "Управление на проекти, финансирани с национални и кредитни средства".

Стела Попниколова е от Бургас, както и съпругата на президента – Десилава Генчева-Радева. Двете се познават, твърдят служители от пътната агенция. Освен това Попниколови и Генчеви доскоро са живеели в един квартал и нищо чудно да са семейни приятели, предполагат още те.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?