Служебният вицепремиер Малина Крумова понижена до зам.-министър

Борисов назначи още десет във втория ешелон от квотата на ГЕРБ, Патриотите се бавят с номинациите

Малина Крумова, сн: БГНЕС

Служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова е понижена до зам.-министър на регионалното развитие, който ще отговаря за водната реформа. Заради забавянето ѝ има риск в края на 2018 г. да бъдат загубени около 20 млн. евро, предупреди Крумова при отчета на дейността си като вицепремиер.

Другото понижение е на бившия социален министър във втория кабинет на Бойко Борисов – Зорница Русинова, която отново ще бъде зам.-министър на труда и социалната политика с ресор оперативната програма "Човешки ресурси".

Още десет зам.-министри назначи премиерът Бойко Борисов във вторник, след първите три заповеди миналия петък. Предложенията са направени от съответните министри, съобщи правителствената пресслужба.

Почти всички назначения, с изключение на едно, са от квотата на ГЕРБ. Прави впечатление, че "Обединени патриоти" се бавят с техните номинации за втория ешелон на властта.

Патриотите ще поемат магистралите

Двама заместник-министри от квотата на ГЕРБ са назначени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Най-голямата изненада е назначението на Малина Крумова, която до преди дни беше служебен вицепремиер по еврофондовете, а преди да поеме този пост оглавяваше Централното координационно звено в Министерския съвет по европрограмите, който е на пряко подчинение на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев. Очакванията бяха, че Крумова ще се върне на същата позиция, но е приела да доведе до край неслучващата се вече десета година водна реформа. В предишния мандат ресорът бе поверен на настоящия регионален министър Николай Нанков, който не успя да приключи ВиК-реформата.

Крумова изглежда е идеалния вариант, защото беше шеф на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) по време на първия мандат на Бойко Борисов и зам.-министър на екологията в служебния кабинет на Марин Райков.

При отчета си за работата като служебен вицепремиер Крумова посочи, че има риск от загуба на около 20 млн. евро по ОПОС в сектор "Води". За да се предотврати това, е нужно да се ускорят мерките, свързани с установяването на отговорностите на собствениците и операторите при предоставянето на ВиК услуги и регулирането им. Необходими са още и законодателни промени, за да се гарантира устойчивостта на сектора и способността за възстановяване на разходите за инвестицията в инфраструктурата и по-нататъшното ѝ развитие без да се разчита на безвъзмездно финансиране. "От изключително значение е МРРБ да припознае своята водеща роля в процеса, включително и чрез налагане на политическа визия.", смята Крумова.

Другият зам.-министър на регионалното развитие е Деница Николова, която заемаше същия пост по време на втория мандат на Борисов - от ноември 2014 г. до януари 2017 г. Както преди, така и сега Николова ще отговаря за оперативната програма "Региони в растеж", където има сериозно забавяне с изпълнението ѝ.

Така третият пост на зам.-министър, за който остава многомилионния ресор и гордостта на Борисов по време на първия му мандат - магистралите, най-вероятно ще отиде за представител на "Обединените патриоти". Лидерът на НФСБ и вицепремиер по икономическата и демографската политика Валери Семионов вече обяви, че ще имат по един зам.-министър във всяко министерство. Нищо чудно този ресурсен пост да бъде изтъргуван от тях, така както се случи с някои министерства и на мястото да бъде назначен кадър на ГЕРБ, за да бъде отговорността споделена.

Две дами от ГЕРБ стават зам.-министри на труда и социалната политика

Две дами, които бяха в листите на ГЕРБ на парламентарните избори, стават заместници на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Зорница Русинова, която до януари 2017 г. беше социален министър във втория кабинет на Бойко Борисов, отново е назначена за зам.-министър. Тя ще отговаря за оперативната програма "Човешки ресурси", както правеше и преди да заеме министерския пост след оттеглянето на Ивайло Калфин.

Другото назначение за зам.-министър е на Росица Димитрова, която най-вероятно ще поеме социалните дейности и демографската политика. От 2006 г. досега тя е била шеф на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в община Велико Търново. Димитрова има магистратури по "Социални дейности". Председател е и на постоянната комисия по труд и социална политика към Националното сдружение на общините. По образование е медицински фелдшер. Има магистратури по специалностите "Социални дейности", "Здравно осигурителни системи", "Управление на европейски проекти", "Мениджър" и "Стопанско управление" от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Завършила е и Българското училище за политика "Димитър Паница".

ВМРО със зам.-министър на околната среда

Единственото назначение на "Патриотите" в първата партида за.-министри е на Николай Кънчев от квотата на ВМРО. Той става зам.-министър на околната среда и водите, но не става ясно за кои ресори ще отговаря.

Николай Петров Кънчев е бил депутат в 40-то Народно събрание от коалиция "Български народен съюз". От декларацията му пред Сметната палата от 2014 г. става ясно, че е собственик на три апартамента в София, терен в Копривщица, жилищна сграда в Царево и още имоти по морето. Кънчев има дялове в две фирми – "Манастира Свищов" ООД и "1 метър шоколад" ООД. В професионалната си биография Николай Кънчев няма нищо общо с екологията. Неофициално се твърди, че влиза за да трасира пътя на втората кабинкова линия в Банско.

В екоминистерството като зам.-министър се завръща и Атанаска Николова, която заемаше този пост от декември 2015 г. до декември 2016 г. Напусна малко преди Борисов да хвърли оставка, официалният ѝ мотив беше "лични причини". Според информирани източници Николова е заминала на работа в постоянното представителство на България в Брюксел във връзка с подготовката на страната ни за европредседателството, от където сега се връща.

По един зам.-министър в четири министерства

В други четири министерства са назначени по един зам.-министър, всичките от квотата на ГЕРБ.

Председателят на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" от 2014 г. Велик Занчев е назначен за заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Най-вероятно той ще отговаря за железниците, чиито дългове намаляха драстично след поемането на поста транспортен министър от Данаил Папазов по времето на кабинета Орешарски и тенденцията засега се запазва, като към момента са около 440 млн. лв.

Бившият министър на туризма във втория кабинет на Бойко Борисов Александър Манолев този път ще бъде заместник-министър на икономиката. За последно той беше председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и остана на поста си дори по време на кандидат-депутатската надпревара на парламентарните избори. Служебният премиер Огнян Герджиков го освободи от поста чак след като стана депутат. Манолев е бил мениджър в "Булгартабак". Дружеството беше продадено от настоящия министър на икономиката Емил Караниколов по времето, когато беше начело на Агенцията за приватизацията.

В Министерството на енергетиката като зам.-министър отново се връща Жечо Станков. Той заемаше същия пост в периода 2015 г. - януари 2017 г. по времето на втория мандат на Борисов и отговаряше за газовия сектор и инфраструктурните проекти в него.

В Министерството на младежта и спорта за заместник-министър е назначена Ваня Колева. В периода 2014 г. – януари 2017 г. тя е парламентарен секретар на ведомството. Завършила е треньорския факултет по лека атлетика в Националната спортна академия "Васил Левски".

Споделяне

Още от Бизнес