Служебният защитник чука на вратата на Марио Николов

Служебният защитник чука на вратата на Марио Николов
Служебният защитник, който бе въведен с промените в НПК, чука на вратата на едно от знаковите дела за източване на европари. Това стана ясно в сряда, когато Софийският градски съд насрочи следващите заседания в процеса срещу Марио Николов и компания за неправомерно усвояване на около 14 милиона лева по програма САПРД.

Съдът насрочи пет поредни дати през юни, на които да заседава по делото. Всички защитници на подсъдимите възразиха, като се мотивираха със служебна заетост. Тогава съдът се позова на възможността да назначи служебни адвокати на подсъдимите.

След промените в НПК, които влизат в сила от 28 май, ако подсъдим се яви без защитник, съдът му назначава резервен. Така делото не може да бъде отложено. Дали подсъдимите искат служебен адвокат да ги представлява е въпрос от второстепенно значение, на който НПК не отговаря, той просто задължава.

Марио Николов и съпругата му Мариана заедно с още няколко човека са подсъдими за източване на пари по програма САПАРД, като са представяли стари месопреработвателни машини за нови.

Оказа се, че срещу Николова в Районния съд тече дело за документна измама, което също е свързано със злоупотреби с европари. Делото на Николова в Районния съд е насрочено за 2 юни и така тя ще трябва в един и същи ден да се яви едновременно по двете дела.

Градският съд днес записа в определението си, че ако някой от подсъдимите не се яви, ще му бъде утежнена мярката за неотклонение.

Прокуратурата припомни, че вече девет пъти делото в Градския съд е отлагано, заради неявяване на защитници. Според обвинителя Андрей Андреев това, че Конституционният съд е сезиран, не спира влизането в сила на новия НПК. Защитата от своя страна коментира, че промените в НПК са противоконституционни и противоречат на Европейската конвенция за защита правата на човека.

Марио Николов, съпругата му и останалите подсъдими вече получиха тежки присъди за изпирането на усвоените пари. По това дело подсъдим бе и Людмил Стойков, който обаче бе намерен за невинен.

Споделяне

Още от България