Служебното правителство готви смяната на шефа на военното разузнаване

Веселин Иванов, сн. БГНЕС

Военният министър Велизар Шаламанов е решил да смени назначения по времето на ГЕРБ шеф на военното разузнаване Веселин Иванов, потвърдиха източници нa Mediapool.

От кабинета на Шаламанов отказаха да коментират информацията, като без да я опровергават лаконично обясниха, че все още няма заповед за освобождаването на Иванов, който е в планиран отпуск.

Засега не се знае кой ще е новият директор на служба "Военна информация". Според вестник "Преса" освобождаването на Иванов е свързано с негов отказ да предаде документи на Комисията по досиетата.

На сайта на военното разузнаване е посочено, че службата вече е изпълнила задълженията си по закон, но през юни президентът Росен Плевнелиев заяви, че това все още не е станало.

Информации за смяната на Веселин Иванов се появиха още по време на предишния военен министър Ангел Найденов, но той ги отрече , като дори заподозря медийна кампания срещу службата. В крайна сметка по-рано тази година той оцени високо работата на военното разузнаване.

Веселин Иванов бе назначен на поста от военния министър в правителството на ГЕРБ Аню Ангелов, който издейства нормативни промени, за да осигури възможността цивилен да управлява военното разузнаване.

Службата стана една от ябълките на раздора между Ангелов и предишния президент Георги Първанов. Държавният глава отказа да издаде указ за предложените от Ангелов кандидати и военният министър реши казуса с назначаването на цивилен.

Веселин Иванов е полковник от резерва, бил е аташе по отбраната в Гърция.

Дейността на военното разузнаване все още не е регламентирана подробно, като това става едва с няколко члена в закона за отбраната и въоръжените сили.

Още по времето на ГЕРБ бе изготвен устройствен закон на службата, но той така и не бе приет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?