Служебното правителство очаква криза, ако няма актуализация на бюджета

Пари за избори щяло да има, но за медиците и за бизнеса - не

Служебното правителство очаква криза, ако няма актуализация на бюджета

Служебният премиер Стефан Янев предупреди за задаваща се здравна и социална криза, ако 46-ото Народно събрание не приеме актуализацията на държавния бюджет. Финансовият министър Асен Василев заяви, че без ревизия на годишния финансов план на държавата, средства за избори ще има, но не и за помощи за бизнеса, за медиците на първа линия и за добавката от 50 лв. за пенсионерите.

И премиерът, и финансовият министър отправиха в четвъртък призив към депутатите да си свършат работата.

"Отправям призив към депутатите да намерят време да дебатират необходимостта от актуализация на бюджета - на НЗОК и на общественото осигуряване. Без такава актуализация през следващите месеци ще бъде много трудно, както за задаващата се здравна криза, така и да се полагат онези мерки на държавата, необходими за бизнеса, така и по отношение на социалната система", каза Стефан Янев.

Премиерът посочи още, че известни притеснения по отношение на стабилността на държавата предизвикват политическите процеси в страната, които вкарват България в "трудно прогнозируема" ситуация. По думите му всичко това води до неустойчивост и непредвидимост в политическата среда.

Министърът на финансите иска бързо придвижване на актуализацията

Асен Василев директно призова за незабавно сформиране на бюджетна комисия в парламента. От 21 юли до момента 46-ото Народно събрание не е сформирало нито една постоянна комисия и не е разгледало нито един законопроект от внесените 36.

"Умоляваме парламента да сформира бюджетна комисия и да започне разглеждането на актуализация на бюджета, за да може да има средства, така че да бъдат посрещнати всички нужди на българските граждани, които не са предвидени в днешния бюджет", призова Василев.

От думите му стана ясно, че, ако не се стигне до актуализация, държавата ще изхарчи всички буферни средства по министерства, за да компенсира недостига.

"За допълнителните средства към медиците няма заложени средства в бюджета. Те са заложени в т. нар. буфер, който е възможност на финансовото министерство и Министерския съвет да намалят разходите на всички други министерства, да вземат пари, които да се пренасочат към здравеопазване", каза Василев. Той направи уточнението, че буферът е 398 млн. лв.

Асен Василев обясни, че ако буферът бъде изцяло използван, това ще означава министерствата, които бюджетират на реално наети хора, а не на щатни бройки, да останат без пари за заплати и издръжка. По думите му това ще засегне най-много МВР, правосъдното и социалното министерство, както и плащанията на МРРБ към строителите.

Липсите ще зейнат през октомври

Служебният финансов министър посочи, че ако няма актуализация на бюджета, няма да има пари за мярката 60/40, на която разчита бизнесът по време на локдауните. Той уточни, че освен заложените в бюджета 1.196 млрд. лв. за Covid са били дадени и допълнителни 1.94 млрд. лв., като общо са похарчени 2.39 млрд. лв. Василев обобщи и всички разходи по Covid мерки за миналата година - 1.196 млрд. лв.: 318 млн. лв. за добавката от 50 лева към пенсиите, 300 млн. лв. за мярката 60/40 и 112 млн. лв. за избори.

При негласуване на актуализация, липсите в държавния бюджет ще започнат да зейват още през октомври. От думите на министъра стана ясно, че добавката от 50 лева към пенсиите ще е сигурна за септември, но не е ясно дали ще има средства за октомври.

Асен Василев припомни, че в актуализацията на бюджета са предвидени 535 милиона за социални мерки, увеличение на пенсиите от 1 октомври, както и допълващи средства за всички социалните програми. Допълнителни 430 млн. лв. са предвидени за бизнеса, 113 млн. лв. за избори и 335 млн. лв. за здравеопазване.

Василев каза още, че дълг не са емитирали, защото има пари, но нямат разрешение да ги използват.

"До края на годината очакваме да съберем около 2 млрд. лв. допълнителни приходи над заложеното в закона за бюджета. Това е при тежка Covid криза. Ако няма тежка ковид криза, тези приходи може да бъдат над 2 млрд. лв", каза още той.

ИТН готви своя версия на актуализацията

"Има такъв народ" ще предложи своя версия за актуализацията на бюджета, заяви депутатът от ИТН Пламен Данаилов, който бе номиниран за министър на финансите в несъстоялото се правителство на ИТН.

"Безспорно комисията по бюджет и финанси е една от най-важните. Затова трябва час по-скоро да бъдат приети комисиите и да се започне същинската работа на Народното събрание", каза депутатът.

Той посочи, че ИТН има различия със служебното правителство относно разходната част на бюджета, свързани с пропуски на съществени пера, за които трябва по думите да бъдат отделени средства. Данаилов даде пример със средствата за болнични на карантинирани лица. По думите му това е коствало на бюджета на Националния осигурителен институт стотици милиони, а такива разходи сега нямало предвидени.

"Или очакваме тежка криза, както говори здравният министър, или не очакваме никаква криза - както са заложените числа в актуализацията на бюджета. Сигурно, най-вероятно в бюджета има други допълнителни средства, но пак ли ще работим с постановления на МС за харчене или ще бъде ясно за какво отиват парите, които се преразпределят", добави депутатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?