Служебното правителство освободи най-висшия чиновник в МВнР

Георги Димитров заемал поста без да отговаря на изискванията

Георги Димитров,сн. БНР

Най-висшият чиновник във външно министерство – постоянният секретар Георги Димитров - е освободен от министерството.

От МВнР обясниха за Mediapool, че още при назначaването му по време на кабинета "Орешарски" той не е отговарял на изискванията за длъжността.

Две последователни години оценката за работата му е била тройка, при условие, че е трябвало да бъде поне двойка. Оценките, с които се оценяват дипломатите, са от 1 до 5 като 1 е най-високата.

Освен това Димитров е управител на търговско дружество в противоречие с изискванията за заемане на длъжността.

Първоначално на Димитров са му били предложени няколко варианта за преназначаване в министерството, но той ги е отказал, което е довело до пълното му освобождаване, казаха от МВнР.

Временно изпълняващ длъжността е директорът на дирекция "Югоизточна Европа" и бивш посланик в Черна Гора Мая Добрева.

Назначението на Георги Димитров за постоянен секретар бе сред най-знаковите кадрови решения на правителството на Пламен Орешарски в дипломацията.

Бившият секретар на президента Георги Първанов по външната политика е възприеман като "символ" на съпротивата срещу отзоваването на посланици с агентурно минало.

Георги Димитров бе част от екипа на Първанов в периода от 2002 г. до 2005 година, а за последно бе посланик в Белград. Той е един от посланиците с агентурно минало, които спечелиха дела срещу бившия външен министър Николай Младенов заради прекратяването на задграничните им командировки.

Служебният външен министър Даниел Митов заяви при встъпването си в длъжност, че ще продължи да работи с администрацията на предшественика си Кристиан Вигенин, която се води най-вече от сътрудници и служители на бившите комунистически служби.

От външно министерство твърдят, че освобождаването на Георги Димитров е свързано единствено с изискванията за заемането на длъжността.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?