Служебното правителство забърка лек хаос с изтребителите

Служебното правителство забърка лек хаос с изтребителите

Служебното правителство забърка лек хаос с плановете си да задвижи най-скъпата държавна поръчка за последните години – закупуването на нови изтребители.

Във вторник финансовият министър Калин Христов обяви, че предстои до края на месеца да се дефинират условията, на които трябва да отговаря даден изтребител, за да изпълни стандартите на българската армия и ангажиментите към НАТО, а след това ще започне процедура за подаване на юридически необвързващи оферти от страна на потенциални производители.

От думите на Финансовия министър стана ясно, че служебното правителство не смята да се довери на Министерството на отбраната, което от две години работи по проекта и вече извърши анализ и събра оферти за изтребителите.

Сделката се подготвяше от бившия военен министър Аню Ангелов, който реши за нея да не се провежда конкурс, а да бъде решена на база директни междудържавни преговори. Така работна група в министерството месеци наред анализираше проекта, след което МО обяви, че след проведен анализ и от 15 подадени оферти са се спрели на три - нови самолети "Грипен" от Швеция, употребявани "Еврофайтър Тайфун Транш 1" от Италия, употребявани Ф-16 МЛУ от Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ.

 Служебният премиер Марин Райков обясни обаче, че се чакат тепърва оферти от производители, които да бъдат правно неангажиращи и според него "това е една много добра първа стъпка, която ще ни позволи постепенно да анализираме и възможностите, които в годините ще имаме във финансово отношение, да видим как да заложим и какви средства да заложим за в бъдеще". За да се сключи договор, по закон е необходимо решение на Народното събрание, така че служебният кабинет няма да може да подпише сделката.

Още един нов момент е, че служебното правителство обяви, че ще иска оферти вече от фирмите производители, а не от държави. Ръководството на министерството твърдеше, че когато се купуват самолети на старо, се преговаря с държавата-производител и не може да обявява търг.

На уточняващи въпроси на Mediapool към Министерството на отбраната отговориха лаконично с две изречения.

"Стъпва се върху извършената работа до този момент на експертния екип под ръководството на заместник-командира на ВВС бригаден генерал Румен Радев. Ще се предложи на МИЕТ и МФ да се включат със своя експертиза за оценка на индустриалния ефект и схемата на плащания по евентуалния договор", заявиха от Министерството на отбраната.

От военното министерство не отговориха на въпрос дали е възможно да се върви към промяна на процедурата и решение за провеждането на конкурс вместо преките преговори.

Темата за закупуването на нови изтребители бе повдигната преди ден от Росен Плевнелиев, който съобщи, че е много ”за” купуването на нови изтребители и добави, че според разчетите можело да се вземат 9-10 машини.

През януари зам.-командирът на Военновъздушните сили ген. Румен Радев, ръководител на екипа в Министерството на отбраната, който избира изтребителите, съобщи, че ведомството вече е решило да закупи девет изтребителя и се е спряло на три оферти. Той обясни, че е извършена огромен по обем работа – изписани са 10 000 страници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?