Служител на ДАНС укрил зет си - избягал от затвора сръбски престъпник

Служител на ДАНС е отстранен от длъжност, след като е установено, че е възпрепятствал разследването и задържането на престъпник, избягал от затвора в сръбския град Пирот и ранил български граничен полицай, съобщиха от националната агенция. През нощта срещу събота сърбинът е задържан в София.

Сръбският гражданин с инициали И.М. излежавал в затвора в Пирот 8-годишна присъда за четири въоръжени грабежа. В началото на август той минал нелегално в България, след което се укривал в района на Драгоман, където се препитавал с кражби от вили и къщи.

При опит да бъде заломен на 8 август избягалият затворник прострелва граничния полицай Венцислав Алексов в райна на село Габър. Полицаят все още е на лечение в ВМА.

Сърбинът избягва и се укрива в София в апартамента на съпругата си. Неин баща е именно служителят на ДАНС, който покровителствал както зет си, така и дъщеря си, която се занимавала с трафик на фалшива валута.

"За съжаление не сме получили никакво съдействие от бащата, при положение, че от постъпилите данни и информации от сръбските колеги е проведен разговор с въпросния служител. Той обаче категорично е отказал да има някаква подобна версия за това, което колегите са го питали", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В петък бащата признал всичко, след което органите на реда предприели мерки по задържането на престъпника.

При задържането му той оказал съпротива и се е наложила употреба на сила, съобщиха от пресцентъра на МВР. Установено е, че в събота мъжът е щял да отпътува за Холандия с фалшив паспорт.

Министър Цветанов съобщи, че е разговарял с директора на ДАНС Цветлин Йовчев и уточни, че служителят не е имал оперативни функции. По-късно от ДАНС съобщиха, че служителят е отстранен, без да посочат името му.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?