Служител на фонд "Земеделие" с "къща за тъща" е уволнен за трети път

Сн. БГНЕС, архив

Служителят на фонд "Земеделие" Янаки Червеняков е уволнен за трети път. Името му стана известно след разследване на сайта "Биволъ", което разкри, че тъщата на Червеняков има къща за гости, направена по Програмата за развитие на селските райони. Програмата, която се финансира от бюджета на Европейския съюз, се управлява от фонд "Земеделие", в който Червеняков работеше.

Третото уволнение на Червеняков от фонда е от преди две седмици и е станало със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева. Мотивът е уронване на престижа на държавната институция, обясни зам.-изпълнителният директор на държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Калоян Костадинов пред бТВ.

За първи път Червеняков е освободен от фонда през 2014 г., обясни Костадинов и добави, че не знае какви са мотивите. След това през 2016 г. е уволнен от тогавашния шеф на ДФЗ Румен Порожанов за конфликт на интереси заради къщата за гости в санданското село Лиляново, която се води собственост на тъща му. Съдът обаче възстанови Червеняков на работа и от декември 2017 г. той е върнат на позиция главен експерт в ДФЗ. Преди време от институцията коментираха, че от тогава, с малки изключения, Червеняков е в неплатен отпуск.

В неделя служители на фонда трябваше да направят проверка на къщата в село Лиляново, която се свързва с Червеняков. От няколко дни институцията прави медийни проверки на къщите за гости с европари. В този случай на проверката беше екип на бТВ. От репортажа на медията се вижда, че къщата за гости в Лиляново е затворена и изглежда празна, въпреки че според сайта за резервации трябва да е пълна.

Малко по-късно пред къщата дойде човек, представил се за близък на собственичката, който пусна в нея проверяващите, но забрани на телевизионния екип да снима.

За къщата в Лиляново вече няма изискване да работи като място за настаняване на туристи. За това проверките обхващат периода до 2015 г.

Проверките на къщи за гости, направени с пари по селската програма, продължават. По заповед на земеделския министър се правят инспекции във всички места за настаняване, финансирани в периода 2007-2013 г.

Проверките тръгнаха, след като се разбра, че вече бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е свързан с къща за гости край Сандански.

Споделяне

Още от Бизнес