Служител на НСО открит мъртъв

Служител на НСО открит мъртъв

Автомонтьор от Националната служба за охрана (НСО) е намерен прострелян в автомобила на баща си в сряда рано сутринта, съобщиха от МВР. Предполага се, че става дума за самоубийство.

44-годишният старшина Стойно Георгиев Димитров е бил открит от полицейски патрул пред блока в столичния квартал “Хаджи Димитър”, където живее. Сигналът за инцидента е получен около 7.45 часа. МВР извършва разследване.

Старшина Стойно Димитров работи в НСО от 1997 год. През 1998 год. е повишен в звание “старши сержант”. През 2001 г. получава званието “старшина”, а в края на същата година е преназначен на длъжност “старши технически сътрудник”.

От НСО съобщиха, че оценката за неговата работа е положителна и Димитров е съвестен служител. Не е имал наложени наказания.

В службата нямал конфликти. Във вторник е изпълнявал както винаги служебните си задължения.

Старшина Димитров не е имал зачислено служебно оръжие, но през 2005 г. си е закупил лично оръжие.

Служителят на НСО бил семеен с две деца, но наскоро уведомил прекия си началник, че живее разделен от семейството си.

Случаят с Димитров е поредният трагичен инцидент в системите на специалните служби в последните месеци. В края на миналата година за един месец в Националната разузнавателна служба имаше два случая на насилствена смърт - на шефа на архива Божидар Дойчев и на техническия служител Иван Раков. Официалните версии са, че са се самоубили. Независимо от твърденията на ръководството на службата, не бяха разсеяни съмненията в обществото, особено за смъртта на Дойчев, че не е резултат на самоубийство.

Малко преди това се самоуби и служител на Главната дирекция за борба с организираната престъпност.

При всеки от тези случаи се твърдеше, че загиналите не са имали никакви проблеми в службата и вероятната причина да посегнат на живота си са лични мотиви. Ако това е така, остава въпросът как съответните органи в специалните служби, които се занимават с оценка на психическото и физическото състояние на служителите, не са забелязали, че сред тях има хора в тежък стрес, депресия или със сериозни лични проблеми. И какво гарантира, че условията на работа в тези служби, за които обществото нищо не знае заради “секретността”, не допринася за увеличаване броя на трагичните инциденти?

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?