Служители мълчали за насилваното 2-годишно дете заради заплахи от бащата

Бащата на 2-годишния Александър от Сандански, обвинен в системното изнасилване на сина си, е отправял заплахи за живота към социалните работници, занимаващи се със случая, но това не оправдава бездействието им и те ще бъдат санкционирани. Това каза в понеделник министърът на труда и социалните грижи Тотю Младенов.

Той отново заяви, че на неглижиралите случая служители ще бъдат наложени най-тежките дисциплинарни наказания.

"Прокуратурата ще каже кой е виновен, но досега е имало липса на решителност между служители и институции, за да се стигне дотам", добави той.

По думите му освен социалните работници и чиновниците от отдела за закрила на детето, които не са проявили достатъчна твърдост и решителност, вина имат и медицинските специалисти, които са се занимавали със случая, каза Младенов. Районната прокуратура също не е взела мерки, въпреки подаден устен сигнал за посегателство над малкия Александър, за който се твърди, че е бил изнасилван системно от баща си още преди да навърши месец от раждането си.

Детето бе прието миналата седмица в “Пирогов“ в изключително тежко състояние с тежки разкъсвания на правото черво и пикочния мехур и му бе направена животоспасяваща операция. То ще остане за лечение в болницата поне още няколко месеца, а след това вероятно ще бъде настанено в дом за деца, докато тече делото срещу 38-годишния му баща Костадин Тасев. Той е обвинен за причиняване на тежка телесно повреда, за което го заплашва затвор от 2 до 12 години.

Възможно е в рамките на процеса да бъде привлечена като обвиняема и 20-годишната майка, за която се твърди, че е била свидетел на сексуалното насилие над детето и че има психични отклонения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?