Служители на ББС бити в Москва

Британската корпорация ББС заяви, че е загрижена за безопасността на своите служители в Москва, след като трима от тях бяха нападнати в разстояние на шест дни, предаде Kafene.net. Нападенията са били извършени между 24 ноември и 30 ноември на три различни места в Москва в навечерието на парламентарните избори в Русия.

Служител на корпорацията е бил нападнат във влак на метрото, друг е бил ограбен и бит край дома му, а трети е бил атакуван, докато отивал се връщал от работа. ББС проверява дали нападенията са свързани с работата, която извършват неговите служители.

Говорителят на Световната служба на ББС Питър Конърс заяви, че въпреки факта, че няма доказателства за това, че нападенията са предизвикани от работата на жертвите за корпорацията, в момента се проучва и тази възможност.

ББС е поискала съдействие от руското външно министерство за обезпечаване на сигурността на служителите. Корпорацията е "изключително обезпокоена" от нападенията и преразглежда мерките за безопасност в Москва.

Първото нападение е станало на 24 ноември в метрото на руската столица, когато група младежи, скандиращи расистки лозунги са нападнали служител на ББС, който е руски гражданин, но работи за средноазиатска езикова служба на корпорацията. Нападателите са били арестувани от полицията. Друг служител на ББС е бил нападнат на следващия ден в близост до дома си. Неговият мобилен телефон, портфейл и пари са били откраднати, а носът му е бил счупен, както и две от ребрата му са спукани. Трети служител е нападнат на 30 ноември, когато пътувал за дома си на връщане от работа. Нанесени са му били рани по главата, които е трябвало да бъдат зашивани.

Връзките между Великобритания и Русия се влошиха през последната година. Русия отказва да екстрадира бизнесмен, когото Лондон обвини, че стои зад убийството на бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко. Русия беше обвинена от Великобритания, че разгражда демокрацията и нарушава човешките права, докато Москва обвинява Лондон, че се меси във вътрешните работи на страната.

ББС е финансирана в по-голямата си част от лицензионна така, плащана от всяко семейство и запазва редакционната си независимост от правителството. Световната служба на ББС обаче получава средствата си от външното министерство - Форин офис, след като за тях гласува парламентът в Лондон.

Споделяне

Още от Свят