Служители на БНР протестираха за пари и срещу управлението на радиото

Служители на БНР протестираха за пари и срещу управлението на радиото

Около 30-40 служители на БНР излязоха на протест пред сградата на националното радио в сряда сутринта с искане за по-високи заплати, както и срещу стила на управление на генералния директор Александър Велев.

Демонстрацията бе организирана от радиосдружение "Подкрепа" към КТ "Подкрепа" и се проведе само ден, след като Велев възстанови на работа уволнената шефка на програма "Хоризонт" Лили Маринкова, но след това веднага я пенсионира.

Както е известно, легендарната радиоводеща осъди БНР за над 15 000 лева обезщетение, като Върховният касационен съд отмени като незаконна заповедта за уволнението ѝ, подписана от Велев през юни 2016 г. Така се наложи той формално да я назначи отново, но веднага я пенсионира заради навършени години и достатъчно професионален стаж.

Протестът в сряда обаче не бе обявен в нейна подкрепа, а като продължение на протестите на работещите в музикалните състави на БНР, които от няколко месеца настояват за повишение на бюджета на радиото, което да позволи увеличение на възнагражденията им.

"Трябва да се увеличи поне с 5 млн. бюджетът на радиото, а и на телевизията. Дори и само 3 млн. лв. за заплати биха вдигнали заплатите на радиослужителите с 30%", коментира служител на радиото, цитиран от БНР.

В отговор от ръководството заявиха, че "нито един от синдикатите в националното радио не е изявил желание за обсъждане на поставените въпроси. За изясняване на декларираните искания, ръководството е поканило представителите на синдикалните организации в БНР на среща петък, 13 юли".

Споделяне

Още от България