Служители на ДАИ и собственици на автошколи са задържани за купуване на шофьорски изпити

В арестуваните са открити над 115 000 лева, събирани от дребни подкупи от по 50-100 лева

Дванайсет служители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“ и двама собственици на автошколи са задържани при операция на ГДБОП срещу схема за купуване на практическите изпити по кормуване.
 
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи в четвъртък, че в разследването, което тече от януари 2016 година, са използвани специални разузнавателни средства, а в задържаните служители на ДАИ са открити над 115 хиляди лева в различни валути. Тя посочи, че претърсванията и изземанията продължават, така че сумата може да нарасне.
 
Един от задържаните: Пари от хора, които могат да карат, не взимаме
 
Установено е, че изпитващи и инструктори са получавали пари от хора, които “не притежават в достатъчна степен правоспособност за управляване на МПС“. Както е казал един от задържаните: "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме". Предстои да бъдат разпитвани водачи, за които има данни, че са взели книжка чрез подкуп.
 
Административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че жребият е бил манипулиран, за да може конкретният изпитващ инспектор от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“ да се падне в точно определена автошкола.
 
Подкупите били от по 50-100 лева, но редовни
 
“След проведените над 36 претърсвания и обиски на лица продължават и в момента да излизат различни суми от книги, в коли, кутийки, картини и т.н.“, посочи Гешев. Според него корупционните схеми са били с малки суми, но са получавани редовно, като обичайната сума е била между 50 и 100 лв. и се е генерирал доста голям приход на годишна база.
 
“В България при пътнотранспортни произшествия за година загиват над 1000 човека. Тази цифра надвишава загубите на американската и на руската армии в Сирия. Това престъпление е от категорията на значимите и бяхме доста внимателни, подходихме внимателно при събирането на доказателствата“, коментира той.
 
“Следва да бъде оценен и фактът, че с тези си действия, тези държавни служители застрашават националната сигурност, защото така на пътя попадат хора, които нямат умения за управление на моторни превозни средства“, каза Гешев.
 
Прокурорът ще прецени до края на срока за задържане на кои от лицата ще бъде повдигнато обвинение за участие в организираната престъпна група. До момента са извършени множество претърсвания и изземвания.
 
Московски обеща кадрови промени в ДАИ
 
Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че със сигурност ще има кадрови промени в ДАИ.
 
"Държавата декларира, има воля и ще бъде абсолютно безкомпромисна към всякакви нерегламентирани практики, свързани с всички контролни органи, които имат отношения по превенция, безопасност на пътя и намаляване на пътно-транспортните произшествия“, каза Московски.
 
Той даде пример с промените в теоретичната част на изпитите за шофьори, които се провеждат на таблет без достъп до WiFi и в помещения на ДАИ с видеонаблюдение. "Имаме около 20 000 души, които минаха като кандидат-водачи. Нямаме нито един сигнал за корупция. За момента изглеждат непробиваеми“, каза той.
 
Московски коментира, че рисковата зона е била именно провеждането на практическите изпити, където се е провела акция от специализираните органи.

Споделяне

Още по темата

Още от България