Служители на ДАНС използвали псевдо-СРС

Служители на ДАНС са използвали псевдо - специални разузнавателни средства (СРС). Става дума за единичен случай и прокуратурата е образувала досъдебно производство. Това каза председателят на спецагенцията Цветлин Йовчев във вторник. Той бе повикан в парламентарната подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства, за да обясни какво е имал предвид с изказването си, че в ДАНС е имало случай на незаконно използване на СРС.

Какво е казал Йовчев на депутатите остава тайна, тъй като заседанието бе закрито, а достъпът на журналисти до залата – ограничен.

Председателят на парламентарния орган Веселин Методиев съобщи, че служител на ДАНС е извършил незаконно заснемане по поръчка на свой ръководител. Той окачестви това действие като злоупотреба с власт.

"Може би неволно съм използвал думите "специални разузнавателни средства", което е създало заблуждението", обясни Йовчев грешката си, заради която се е породило подозрение, че в ДАНС се използвали нерегламентирано СРС-та.

"По-правилно е да кажем, че са установени деяния на служители на ДАНС, не в качеството им на длъжностни лица, които могат да бъдат охарактеризирани като противозаконни. Те са във връзка с действия, които наподобяват псевдо - специални разузнавателни средства. Това по никакъв начин не е свързано с процедурите по искане, прилагане и съхранение на информацията", добави той и уточни, че става въпрос за единичен случай.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?