Служители на "Газпром" съчетаха концерта на AC/DC с критики към София

Служители на "Газпром" съчетаха концерта на AC/DC с критики към София

Висши служители на "Газпром" съчетаха посещението си в София за концерта на AC/DC с пресконференция, на която отправиха критики към българското правителство за забавянето на проекта "Южен поток".

За да бъде изпълнен проектът в график, има нужда от организационни и административни крачки от българска страна, заяви в петък пред журналисти говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

Преди година вероятно бихме дали друга оценка за изпълнението на проекта "Южен поток", каза Павел Одеров, главен координатор на проекта "Южен Поток".

След проведени многобройни срещи българската страна изрази подкрепа за реализацията и ние чувстваме това, но има резерви за ускоряване на работата, добави Одеров. По думите му резервите за ускоряване се крият в административните стъпки, които трябва да се направят, а не в необходимостта от финансиране. В базовия си вид проектът предполага преминаване през България и това е основният вариант на проекта, увериха от "Газпром".

До момента страна по проекта "Южен поток" е Български енергиен холдинг, след оповестеното решение за закриване на холдинговата структура обаче все още не е ясно коя българска институция ще бъде страна по проекта.

Не ни е ясно как можем да обединим проектите "Южен поток" и "Набуко", тъй като техните маршрути са различни, коментираха още представителите на руската газова компания.

По повод водените между българското и руското газови дружества "Бургаргаз"и "Газпром" преговори за подписване на нови договори за доставка на газ Сергей Куприянов отбеляза, че разчита преговорите да бъдат завършени в срок, но дори и това да не се случи няма опасност да се повтори случаят с Украйна. Павел Одеров добави, че няма основания да се смята, че преговорите ще завършат безуспешно. Относно искането на България за доставка на газ без посредници той отбеляза, че е коректно да се нарича посредник отделна компания, а когато тя е част от "Газпром" не е коректно да се нарича така. Сергей Куприянов подчерта, че темите за проекта АЕЦ "Белене" и за преговорите за подписване на нов договор за доставка на газ не са свързани една с друга.

Двамата представители на "Газпром" казаха, че посещението им е с цел установяване на контакти с български експерти, а не за водене на преговори.

Те заявиха, че няма да пропуснат концерта на AC/DC в София.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?