Служители на НАТО сред жертвите на кибершпионаж от група, близка до Кремъл

Служители на НАТО сред жертвите на кибершпионаж от група, близка до Кремъл

Служители на НАТО, дипломатически представителства на Белгия по света и клиенти на най-големия белгийски телеком са сред пострадалите от кибершпионаж, извършен от "група, близка до Кремъл". Това съобщават медии в Белгия, като се позовават на данни от доклад на фирмата за киберсигурност "Тренд майкро". Фирмата използвала за съставянето на документа данни на разузнавателните служби на САЩ.

Отбелязва се, че нападенията срещу личните електронни пощи на засегнатите са били извършени от 2014 г. насам. Използвана била тактиката с фишинг, при която потребител получава имейл с линк към зловреден код. При успешно заразяване на устройствата на набелязаните жертви е възможно извличането на чувствителна информация.

Пояснява се, че нападателите са от същата група, проникнала в системи, свързани с кандидатпрезидентските кампании на Хилъри Клинтън и Еманюел Макрон. Сред пострадалите досега са били също Християндемократическият съюз в Германия, правителството на Турция, министерствата на отбраната на Испания и на Унгария, световната програма на френската ТВ5, вестниците "Ню Йорк таймс и "Хюриет"

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?