Срещу опитите на привременния синдик да фалира двете медии

Служители на ТВ7 и Нюз7 протестираха пред Съдебната палата

Телевизията се изплъзва от хората, които са я използвали за политически поръчки, обяви шефът й

Служителите на ТВ7 и Нюз7 протестираха със залепени усти. Сн.: БГНЕС

Служителите на телевизиите ТВ7 и Нюз7 излязоха на масов мълчалив протест пред Съдебната палата в София в сряда.

Повод за решението им е безпрецедентния натиск, упражняван върху медиите от адвокат Панайот Велков, назначен за привременен синдик, след като на 24 юни "Ноу фрейм медия България", която стоеше зад партията на Николай Бареков, поиска ТВ7 да бъде обявена в несъстоятелност.

Евродепутатът заяви, че се надява до дни да получи достъп до телевизията, за да си получи милионите, които тя според него му дължи. Дни по-късно ръководството на ТВ7 и Нюз7 поиска от Софийския градски съд (СГС) да открие производство по несъстоятелност, като с този ход телевизията се надяваше да се защити от недействителни претенции на кредитори.

Стъпката бе предприета десет дни след като БНБ постави под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), която финансираше телевизията, превърната в рупор на мажоритарния си собственик Цветан Василев и бившия му партньор и настоящ противник Делян Пеевски.

След гръмкия раздор между двамата Василев призна единствено, че е финансирал телевизионното риалити на Бареков "България без цензура", на чиято база възникна едноименната му партия.

След откриването на производството по несъстоятелност привременният синдик Велков предприема серия от стъпки, водещи към фалит двете медии. Първо на 10 юли сключва договор за охрана с "Делта Гард" ООД, без да има правомощията за това. Стойността да договора е 30 000 лева на месец, като на практика сумата е двойна, макар че помещенията на ТВ7 и Нюз7 са едни и същи.

Впоследствие става ясно, че към договора с "Делта Гард" е сключен и анекс, според който при предсрочното му разваляне, независимо по чия вина, медиите дължат неустойка в размер на 30 месечни възнаграждения.

"Със запорно съобщение, получено на 16 септември 2014 г. разбрахме, че банковите сметки на "ТВ7" ЕАД са запорирани заради иск на "Делта Гард" ООД срещу "ТВ7" ЕАД с претенция за 954 120 лв. Оказва се, че Велков е сключил анекс към договора на "ТВ7" ЕАД, в който е заложил клауза, че ако се прекрати договора, телевизията дължи 30 месечни възнаграждения. Анекс, отново сключен без представителна власт, в нарушение на компетентността на привременния синдик, неизгоден, разорителен за телевизията, сключен от лице, което би трябвало да се грижи за оздравяване на телевизиите, а не за унищожаването им. Анекс, който Велков не е счел за нужно да връчи на на телевизията и до момента", пишат от ръководството на медията в свой сигнал до омбудсмана Константин Пенчев.

Подобни сигнали срещу действията на адвокат Панайот Велков са подадени още до прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Една телевизия, която има пари в сметките си и може да плаща заплати, е блокирана без никакво право, без да е обявена в несъстоятелност, без решение на съда, без да има право на запори", обясни по време на протеста настоящият изпълнителен директор на TV7 Емил Кошлуков, който в недалечното минало бе и част от ръководството на "Ноу фрейм медия България".

По думите му, определени политически кръгове искат умишлено да съсипят телевизията. Това нарушава свободата на словото, защото служителите не могат да работят по този начин, смята Кошлуков.

"От една страна тези кръгове вероятно искат да разграбят техниката на телевизията, а от друга страна – тя се изплъзва от контрола на хората, които са я използвали за политически поръчки до този момент", добави той.

В момента телевизията изпитва затруднения да построи своето студио за изборите на 5 октомври, оплака се директорът. Още на 30 юли привременният синдик е поискал телевизията да бъде запечатана, но съдията не е уважил това искане. Според Кошлуков TV7 и Нюз7 имат ресурс да работят до края на сезона и няма да се предадат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?