Служители на затворите протестираха в София

Служители на затворите протестираха в София. Снимка БГНЕС

Под наслов "Европа и за нас" служители на затворите протестираха в неделя пред Министерството на правосъдието (МП) в София, поставяйки на дневен ред редица проблеми, трупани през годините. Исканията са от социален и професионален характер, не са насочени срещу настоящото управление и нямат политически оттенък, твърдят протестиращите.

Служители от затворите във Враца, Стара Загора, Пловдив, София и други места издигнаха възгласи "Жадни сме, гладни сме, оставка!", "До кога все за нас няма да има пари? До кога?"

Надзирателите с плакати, носещи българския национален флаг, свирки, вувузели и метални канчета, в които символично събираха стотинки, искат допълнителни средства за финансово обезпечаване дейностите по изпълнение на наказанията и за увеличаване на социалните плащания в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана", които не са индексирани повече от 10 години, предаде БГНЕС.

Протестиращите бяха провесили през вратовете си табели с надписи: "Надзирател осъден без присъда" и "Само заедно можем повече". Те черпеха с локум за здраве.

Проблемите не са само парите за социални плащания, каквито изявления се пускат, каза председателят на УС на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров. Ние настояваме за реално необходимото финансиране за 2012 г., за обезпечаване нормално изпълнение на дейностите и прилагане на наказанията, уточни той.

За капиталови разходи през 2012 година в ГД "Изпълнение на наказанията" е предвидена колосалната сума от 1.5 милиона лева, обяви Петров. По думите му, тази сума е колосална, защото тя трябва да бъде разпределена в 14 затвора, над 40 следствени ареста и около 28-30 пробационни служби. "Всеки може да си направи сметката колко кутии боя могат да се купят с тези пари за тези сгради. А сградите ни са доказано най-старите в Европа", каза Петров. Наясно сме, че държавата и целият ЕС са във финансова криза, но сме длъжни и да предупредим, че системата не е обезпечавана с необходимите финансови средства. Това, според надзирателите, ще доведе до застрашаване на реда и сигурността в места за лишаване от свобода, от което пък ще рефлектира върху цялото общество.

В България един надзирател отговаря за между 80 и 250-300 затворника. Липсват медицински персонал, лекари, психолози, психиатри – всичко това води до огромно натоварване и невъзможност за ползване на отпуските, оплакаха се надзирателите.

Друго тяхно настояване е осигуряване на нормални условия на труд – почивка, хранене и хигиена във всички звена. Условията, при които ние работим, са крайно лоши, което е доказано и от проверките на ЕК. "В поста, на който стои надзирателят няма елементарна чешма, на която да си измие ръцете. До кога? До кога все за нас няма да има пари?", запита Иван Петров.

Липсват заглушители за GSM-апарати, липсват скенери и метал-детектори, каски, щитове. Автомобилният парк е в окаяно състояние. "Всеки задържан под стража в следствените арести и всеки затворник по закон трябва да бъде обискиран по закон няколко пъти. За да бъде обискиран този човек, ние със собствените си ръце трябва да извършим този обиск. В голямата си част наркозависимите са болни най-малко от хепатит, ХИВ, туберкулозата започна да се завръща, а ние сме длъжни да окажем и помощ при едно самонараняване или сбиване. Представете си, че човекът се е самонаранил и чисто човешки трябва да му помогна, но как да му помогна като аз нямам едни елементарни гумени ръкавици, които струват стотинки", възмути се синдикалният председател.

Един затворник струва на държавата между 800 и 1000 лева на месец, а нашата заплата е между 500 и 750 лева с всички добавки, надбавки и прибавки, изтъкна той.

Друг проблем, с който се сблъскват надзирателите, е заплащането за извънреден и нощен труд. Затова са заведени съдебни дела, сигнализиран е и националният омбудсман. Отговорът преди време на г-н Цветанов беше: "А, ми то досега никога не е заплащан нощен труд в системата, защо и сега трябва да се заплаща", припомни Петров, а казаното бе посрещнато от бурни освирквания. Надзирателите поканиха тези, които казват, че нощният труд не е вреден, да поработят с тях едно дежурство, за да се уверят сами дали нощният труд е вреден или не.

След среща на представители на протестиращите с ресорния зам.-министър Пламен Георгиев бе съобщено, че министерството се ангажира в бюджета за догодина да бъдат заложни исканите от служителите в затворите по 30 лева на месец средства за т.нар. храноден.


Освен това ще се направи опит средствата да бъдат осигурени още през тази година.

От правосъдното ведомство декларираха, че са в активен диалог с Министерството на финансите за осигуряване на пари аз социални плащания и специфични условия на труд, както и средства за режийните разходи на ГД "Охрана", предаде БТА.


Правосъдното министерство пое ангажимент да се зачита и извънредният труд на работещите в бранша.

Споделяне

Още по темата

Още от България