Служители от НАТО дават указания на НСС

В София са пристигнали представители от служба "Сигурност" към НАТО, които до края на седмицата ще дават методически указания на работещите в НСС как да опазват класифицираната информация.

Вътрешният министър Георги Петканов обясни пред БНР, че е извършена проверка около съмненията за изтичане на натовска информация от българските служби, каквито твърдения се появиха публикации в румънската преса.

Това не се отнася за нашата страна. Проверка е извършена, с такива данни не разполагаме. Ако имаше нещо подобно, колегите от НАТО те щяха да сигнализират, каза министър Петканов.

На въпрос дали може да гарантира, че всички служители от НСС могат да работят с класифицирана информация, той отговори: Не мога да гарантирам подобно нещо. В момента тече процес, снощи пристигнаха представители на НАТО, които не ни проверяват, а ни помагат, за да направим механизма по защита на информацията по-надежден.

Не приемам решението на Конституционния съд, който бетонира следствието в рамките на съдебната власт, но смятам, че това решение няма да попречи на общата работа между следствието и МВР по разкриването на престъпленията, каза Петканов. В началото на май ще бъдат назначени първите 500 професионални полицейски следователи.

Той каза още, че не намира за осъществима в близко бъдеще идеята на финансовия министър Милен Велчев у нас да се създаде специализирана данъчна полиция.

Вътрешният министър е решил следващата седмица да предложи на НДСВ и ДПС проектозакона за отнемане на незаконно придобити активи. Ако получи тяхната подкрепа, той ще внесе проектозакона в парламента. Законът не срещна особена поддръжка от юридическата гилдия, каза Петканов в отговор на въпрос защо се бави внасянето му в парламента.

Споделяне

Още от България