Служители протестираха срещу местенето на централата на Агенция "Митници" в Русе

Сн. БГНЕС

Около 300 служители на Централното управление на Агенция "Митници" се събраха на протест пред Министерството на финансите срещу намерението за преместването му в Русе.

Протестиращите освиркваха идеята на финансовия министър да извади централата на агенцията от София. Те издигнаха лозунги "Русе чака и вас, г-н Дянков”; "Все още има свободни сгради”; "Не прахосвайте парите на България за безумия” и други.

В отворено писмо от миналата седмица служителите поискаха и да бъдат спрени промените в Закона за администрацията.

Те определят като “прибързани и немотивирани” промените в законодателството. Според тях само преместването на митническата лаборатория ще струва над 900 000 лв. Ако се наложи повторно да се изграждат информационните системи на агенцията, ще се загубят придобити международни стандарти. Експертите очакват да се влоши общуването с другите институции, както и електронната връзка с търговците.

Според инициативния комитет на протеста мотивът за създаване на нови работни места звучи почти абсурдно, защото ще бъдат заети принудително освободени налични позиции. Експертите намират за по-правилно милионите да се вложат в данъчни облекчения за фирмите от областта. Ако централата се премести, това ще струва повече на данъкоплатеца, защото ще покрива разходите на служителите за командировки и квартирни до столицата, където са останалите институции.

Още миналата седмица вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който е автор на идеята за местенето, коментира исканията на протестиращите: “Средната заплата в централната администрация е по 1100 лв. Началници отдели получават по 1400 лв., така че това са много добре платени работни места. Те също ще стоят още по-добре в някои големи градове на държавата, където с тези доходи могат да се развиват не само самите семейства, а и повече социална дейност. Аз съм убеден, че преместването на “Митници” в Русе е добра реформа и тя ще стане“.

Споделяне

Още по темата

Още от България