Служители са пренебрегнали инструкциите за безопасност при инцидента в Кремиковци

Изпълнителният директор на "Кремиковци" Валентин Захариев каза, че назначената от предприятието проверка на трагичния инцидент при който загинаха трима души е установила, че някои служители са пренебрегнали инструкциите за безопасност в металургичната фирма, други немарливо са изпълнили служебните си задължения, а има и такива, които не са изпълнили точните разпореди на своите ръководители.

След изтичане на доменна газ от първа доменна пещ в металургичния комбинат "Кремиковци" на 10 януари т. г. загинаха трима и пострадаха други 22-ма работници и пожарникари.

По думите му за инцидента ще има и двама-трима дисциплинарно уволнени служители. Захариев посочи, че при подобни инциденти преди всичко отговорни са тези, които ръководят процесите и следят как те се изпълняват.

Работниците, които са били на мястото на инцидента, не са виновни за нищо, виновни са техните ръководители и тези, които с действие или бездействие и с пренебрежение към инструкциите доведоха до този трагичен край, заяви Захариев.

Той обясни, че в случая не е имало авария, от студа се спукала част и е трябвало да бъде сменена. Фатални са се оказали 20 минути, през които към пещта не е бил превключен друг водопровод, за да не излиза газ от пещта.

Още от България