Служителите в парламента в Атина се ползват с фантастични привилегии

В момент, когато Гъция е на колене пред исканията на нейните кредитори, чиновници от парламента на страната продължават да се радват на привилегии, които надхвърлят въображението, съобщава в. "Парон", цитиран от БТА в понеделник. Такъв е случаят с парламентарна служителка, заемала директорско място, която при напускане от работа е взела под формата на еднократна добавка  астрономическата сума от 400 хиляди евро.

Това е предизвикателство за повечето работещи гърци, тъй като тези пари те не биха изкарали за два живота. В същото време това не е и единственият случай, при който на показ се изваждат такива привилегии, тъй като в гръцкия парламент има някои, които получават още повече, отбелязват вестникът.

Местни медии алармират, че въпреки предприетите бюджетни икономии,  служителите в гръцкия парламент продължават да получават 16 заплати годишно.

За парадокса се разбра, след като те отказаха да работят точно преди гласуването на законопроекта, от който зависи отпускането на животоспасяващия транш от 31,5 милиарда евро за страната. Тогава парламентарните служители заплашиха, че няма да се върнат на работа, докато финансовият министър Янис Стурнарас не оттегли поправка, приравняваща ги с останалите от държавната администрация, които получават по 12 заплати.

Средната заплата на парламентарен служител е 3000 евро, но върху нея се начисляват и добавки. След 30 години стаж, те имат право да се пенсионират и да получат еднократно обезщетение от 60 месечни работни заплати.

Сумата обикновено е над 200 хиляди евро и не се облага с данък. Служители могат да ползват и второ обезщетение от два други фонда.

Споделяне

Още от Балкани