Служителите в "Южен поток България" са намалени от 34 на 6

Служителите в "Южен поток България" са намалени от 34 на 6

Броят на служителите в "Южен поток България" е намален от 34 на 6. Четиримата български представители взимат заплати доближаващи се до средните в сектор "Енергетика" и в страната, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Изказването ѝ беше по повод отправено до министерството запитването от депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев. През седмицата той съобщи, че дружеството има 4.5 млн лева годишни разходи и през 2015 г. е давало заплати над 4700 лева на човек.

Петкова уточни, че проектът се реализира от съвместно акционерно дружество, в което равен брой дялове имат "Българският енергиен холдинг" и руската "Газпром". Всички решения се взимат от двамата акционери. Няма как българската или руската държава да вземат решение за прекратяване на дружеството, каза Петкова и допълни, че това може да бъде направено единствено от акционерите.

Дружество има активи – документи, свързани с оценката за въздействието на околната среда, подробен устройствен план и техническия проект, подготвен в голямата си част, които биха могли да бъдат продадени или да са полезни за държавата, каза енергийният министър.

Членове на Съвета на директорите на "Южен поток България" са петима души. Това са руснаците Леонид Чугунов и Игор Елкин. От българска страна в борда са Жаклен Коен,бивш шеф на БЕХ, Борис Тодоров и Георги Добрев, който е изпълнителен директор на предприятието.

В момента работата по реализацията на проекта е замразена, но намеренията на българското правителство са активите на проектната компания да бъдат използвани за друг проект - газоразпределителния център "Балкан" край Варна. В момента възможността за такъв хъб се анализира съвместно с Европейската комисия както от финансова и икономическа гледна точка, така и от правна, за да отговаря на изискванията на тертия енергиен пакет. Идеята е с одобрен от Брюксел проект България да покани Русия да участва в захранването на хъба в тръба по дъното на Черно море.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес